Прочитај ми чланак

На Вучићев миг, Тома Мона у једном дану задужио Србију 3,2 милијарде евра!

0

Министре Момировићу, Вучићевом одлуком и Вашим потписом задужили сте у једном дану нашу државу за 3,2 милијарде евра, а свако домаћинство у Србији за 1.350 евра. Потписалинсте уговором са кинеском страном то за изградњу канализације и прераду отпадних вода, за пројекте за које ЕУ планира да нам поклони 85% вредности радова. Прецизно речено, уместо да дамо насих 200 милиона евра и од Европе добијемо три милијарде, даћрмо Кинезима 3.2 милијарде евра наших пара!

При томе, поново вређате српске грађевинце, јер им ангажовањем Кинеза поручујете да не знају ни канализацију да изграде, као што сте им недавно поручили да не знају да граде мостове и аутопутеве.

FOTO: Printscreen

Познато је да Кинези до пре неколико година нису имали никакво знање и искуство у заштити животне средине, а према извештају Светске банке, загађене су подземне воде у 90% кинеских градова, док половина Кинеза нема приступ чистој води.

Да ли је могуће да вам је упркос томе прва асоцијација на заштиту животне средине била Кина, највећи загађивач животне средине на свету? Зар није логичније да то буде Европска унија?

Сигурно знате да је ЕУ наменила 9 милијарди евра бесповратних средстава за Западни Балкан, од којих значајан део управо за заштиту животне средине кроз документ “Зелена агенда за Западни Балкан”, а ви сте се брже-боље за те исте пројекте задужили 3,2 милијарде евра код Кинеза.

Уместо да од ЕУ добијемо 85% планираног улагања и омогућимо нашим фирмама да их изграде, ви нас задужујете, да би нам кинеске фирме без знања и искуства градиле канализацију по „европским стандардима“.

Данашњим потписом сте доказали да вас није брига ни за животну средину, ни за српске грађевинске фирме, ни за грађане, ни за Србију.

Душан Никезић, председник Ресорног одбора за привреду и финансије