Прочитај ми чланак

„На помолу први знаци опадања подршке Српској листи“

0

Истраживање невладине организације "Актив" из Северне Митровице показује прве знаке евентуалног опадања подршке Српској листи, која је од 2013. године, када је формирана, имала неприкосновену подршку.

Како преноси Радио Слободна Европа (РСЕ), истраживање спроведено на узорку од 350 испитаника током децембра 2022. и јануара 2023. године, је показало да је свега 2,4 одсто испитаних исказало подршку партији која од свог настанка делује уз подршку владајуће партије у Србији – Српске напредне странке на чијем је челу Алекандар Вучић.

Српска листа је у последњој деценији освајала власт у десет локалних самоуправа на Косову са већинским српским становништвом, у којима је изборима добијала и до 90 одсто гласова.

Представник невладине организације „Актив“ Миодраг Милићевић је навео да сматра да је Српска листа изгубила подршку јер се грађани на северу осећају „одбаченима“, након уклањања барикада.
„То је јасно утицало у негативном смислу на перцепцију грађана да се сматрају напуштеним и од стране централних институција али и од стране локалних политичких представника, које сматрају директно одговорним за постојеће стање на северу Косова“, рекао је Милићевић.

Члан невладине организације Хумани центар – Митровица Верољуб Петронић је рекао да сматра да припадници српске заједнице све мање верују Српској листи због „непотизма, корупције и разних афера“.

Петронић је у изјави за РСЕ оценио и да је одлука Српске листе о изласку из косовских институција била „погрешан корак“.

„Својим изласком извукли су из институција много људи, тотално погрешан корак. Одлучили су да се то ураде, уместо да ствари на неки начин нормализују“, наводи он.

Према његовом мишљењу, ни политичари из других партија „немају капацитет или интегритет“ да задобију веће поверење грађана.

У сагласности са Уставним гаранцијама које се дају српској мањини на Косову, подржавала је сваку владу, и прихватала десет места у Скупштини Косова, све до новембра прошле године када је, незадовољна одлуком о пререгистрацији возила са српским таблицама на косовске, ступила у бојкот косовских институција.

Као последица бојкота у већински српским општинама на северу Косова, за 23. април расписани су избори, на којима није извесно учешће ове партије.