Прочитај ми чланак

НА ПИТАЊЕ ТЕПИЋ Љајић одговорио ко је извозио оружје у Јерменију

0

За извоз оружја у Јерменију од 2017. године издато је 19 дозвола, а извоз је омогућен фирмама "Вецтура транс", "Партизан тецх" и "Застава оружје", навео је министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић у писаној изјави, одговарајући на питања о трговини оружја и извозу за Јерменију, која је поставила потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић.

Љајић напомиње да формално правно, извоз оружја у Јерменију није противзаконит, али да се убудуће мора водити рачуна да се не наруше пријатељски односи са Азербејџаном.

Он прецизира да је извоз оружја у Јерменију почео 2017. године, а да је до данас издато 19 дозвола у вредности од 33 милиона евра, од чега је око 20 милиона реализовано. За извоз у ову земљу у наведеном периоду одбијен је један захтев за издавање дозволе.

Од укупног броја издатих дозвола за Јерменију, 15 је издато привредном друштву „Вецтура транс“, три привредном друштву „Партизан тецх“ и једна компанији „Застава оружје“. Предузећу „Застава оружје“ дозвола је издата прошле године, са вредношћу извоза од 120 хиљада евра, навео је Љајић.

Тешићева фирма извозила оружје у Јерменију

Љајић истиче да је Србија, према подацима међународне организације „Смалл Армс Сурвеy“, годинама уназад високо рангирана по транспарентности у извозу наоружања. Он додаје да је Србија 2017. делила 3. и 4. место у свету са Холандијом (иза Немачке и Швајцарске), у 2018. години је била на 5. позицији, а у 2019. дели 4. и 5. место са Великом Британијом (Иза Немачке, Швајцарске и Холандије).

Према речима министра трговине, од 2015. године до данас је издато укупно 2.589 дозвола за извоз наоружања и војне опреме, али да нису све дозволе и реализоване. Србије је у том периоду извозила наоружање и војну опрему у 113 земаља, а највећи број дозвола издат је за извоз у Бугарску (179), БиХ (151), САД (143), Саудијску Арабију (139).