Прочитај ми чланак

На изборима у РС подржавао опозицију:Зашто је „пукла љубав“ између Вучића и Додика

0

Кандидата Савеза независних социјалдемокраска (СНСД) Милорада Додика на босанскохерцеговачким изборима за српског члана Предсједништва БиХ и председника ентитета Република Српска, судећи бар прелиминарним резултатима Централне изборне комисије (ЦИК) однели су победу над кандидатима опозиције. Очито је било да је конкретнија подршка званичног Београда, за разлику од претходних изборних циклуса самом Додику изостала, а по тврдњама наших саговорника Српска напредна странка председника Србије Александра Вучића подршку је пре усмерила на опозицоне кандидате.

Мирослав Паровић, председник Народног слободарског покрета, каже да је један од ретких који је са Додиком и сарађивао, али му се и конфротирао онда када је Иванић „грубо нападнут“ од стране Александра Вучића, а у корист лидера СНСД-а током избора 2018. Вучић је тада кандидата ПДП-а назвао страним агентом.

Мешање у изборе ове и 2018. године председник НСП види као покушај дестабилизације Републике Српске.

– По мојим информација у претходних месец дана Вучић је понудио „Додикову главу“ западњацима у замену за продужетак сопствене власти. Буквално преко ноћи је од максималне подршке коју је давао Додику Вучић променио страну, сматра председник Народног слободарског покрета Мирослав Паровић.

Приметно је било, каже Паровић, да је Додик „нестао из свих медија који се могу назвати Вучићевим“, док су опозициони кандидати, попут Мирка Шаровића, кандидата за српског члана Предсједништва БиХ и Јелене Тривић, кандидаткиње за председницу Републике Српске, имао подршку оних медија, које наш саговорник, назива Вучићевим.

– Вучић се те 2018. грубо умешао у изборни процес у РС, сада пак нештро тако није рекао, него су Вучићеви медији, попут „Србија данас“ и „АЛО“ причали како је Додик покупио паре, купио хотел и хоће да бежи у Србију. Више је него јасно било да је Вучић кренуо да помаже и другој страни закључно са највећом подршком недељу дана пред изборе, наводи председник НСП.

И новинар из Бања Луке Стефан Благић, који је председник удружења „РеСтарт“ каже да је овога пута изостала индиректна подршка Додику, што је била пракса раније, и сам подсећајући да је Вучићева изјава из 2018. драстично утицала на изборе.

– Колико смо ми одавде могли да приметимо медији из Србије су давали подршку кандидатима из опозиције. Имали су разна гостовања по Србији, и у медијском смислу су опозициони кандидати добијали подршку, а таблоиди су нападали Додика. Како су ти медији под директном контролу Вучића нама је то сугерисало да одређена подршка опозицији постоји из Србији. Али Вучић, нити ико из СНС није говорио као те 2018. и чини ми се да је ове године била мало више фер прича, јер немешање Александра Вучића у изборе овде је оно што је добро, јер није уреду да се утиче на изборни процес, каже Благић.

И сам је Паровић учестао у подршци Додику 2014. године, када су у Бања Луци уочи избора открили споменик Стефану Немањи, донет из Србије. Паровић, који се као део Треће Србије тада налазио у коалицији на нивоу Новог Сада са СНС-ом, у друштву градоначелника овог града Милоша Вучевића и Додика, као и покојној патријарха Иринеја, је открио овај споменик. Али, тврди, да сам Вучевић скоро до самог откривања није знао има ли дозволу да на скупу говори, јер су, како каже, напредњаци те године „чинили све да сруше Додика“ и подржавали кандидата СДС-а Огњена Тадића. СНС је тада имао потписан договор о сарадњи са СДС-ом, присећа се председник НСП.

– Дозволу је Вучевић добио јер су истраживања показала да ће врло вероватно Додик добити, али су напредњаци одмах затим отишли у Бијељину и код тадашњег лидера СДС подржали и СДС. Дали су мало подршку Додику, а мало СДС-у. А онда је уследила та љубав Додика и Вучића и све оно чему смо сведочили до пре месец дана, када је са Запада од неког Хила, вероватно чак и од њега Вучићу стигао налог да Додик мора да оде, оцењује Паровић.

Тада су, тврди Паровић позивајући се на изворе из СНС, у овој странци добили налог да сви који у Србију имају држављанство, а имају право гласа у БиХ гласају против Додика.

– Организовано су водили људе да гласају против њега и на терену, пре свега у Зворнику и Добоју су послали људе из новосадског одбора Српске напредне странке да агитују против Додика. То се интезивирало онда када се Додик сусрео са Путином, тврди наш саговорник и додаје да је у питању новосадски одбор зато што доста људи из Републике Српске живи у Новом Саду, општинама Темерин и Тител, те да они имају право гласа махом у Подрињу, делу Републике Српске уз границу са Србијом.

Налог је био, објашњава, само да се гласа против Додика, не и против Жељке Цвијановић, кандидаткиње СНСД-а за члана Предсједништва, односно порука је, тврди, била да се гласа за Цвијановић и Тривић.

И сам Благић има непотврђена сазнања да су грађани из Новог Сада, неки и чланови СНС, вожени на исток РС и лепили плакате и гласали за Јелену Тривић.

Милош Вучевић није био доступан данас на позиве новинара Данаса.

Бањалучки новинар наводи да је се однос Београда драстично променио у поређењу са 2014. и 2018. годином, када је Додик добио снажну подршку, а да ове године није било ни индиректне, ни директне подршке властима у РС током избора. Београд је заузео неутралну позицију, а видели смо и некакву подршку опозиционим кандидатима.

– Није ни Додик наиван. Купио је билборде по Србији као никада до сада и то од агенције која није у љубави са Вучићем. Додик се бранио, приведени су високи чланови СНС, две ноћи пред изборе, напомиње Паровић.

Тог 29. септембра, МУП Републике Српске је привео, након претреса и задржавања возила чланове Главног одбора СНС-а Влада Мандића и Адама Шукала, што је изазвало негодовање опозиције у Српској. Њих двојица су након дужег задржавања пуштени без објашњења зашто су приведени, пишу медији.

Мандић је оптужен да је помагао покушај убиства бившег возача његовог оца Дејана Марковића 2002. године, али га је 2016. године Апелациони суд правоснажно ослободио. Ово му није прво привођење у околним земљама током изборног процеса. Током кампање за локалне изборе у Никшићу прошле године овај функционер СНС-а приведен је на саслушање са још девет особа због сумње да су због сумње да су уносили новац у Црну Гору за потребе куповине гласова у Никшићу, објавила је тада подгоричка Побједа. На привођење у РС-у реаговао је ПДП и СДС, а на оно у Никшићу Демократски фронт, близак Александру Вучићу.

Адам Шукало је 2004. и 2012. биран за одборник Скупштине општине Градишка, а од 2010. до 2013. био је председник Српске напредне странке у РС. Након сукоба унутар странке, Шукало оснива Напредну странку. Постаје посланик у Скупштини Републике Српске 2014. у коалицији НС, Демократским народним савезом и Српском радикалном странком др Војислав Шешељ. Неколико месеци је провео у коалицији са Додиковом странком, да би онда прешао у посланички клуб опозиционог ПДП-а. На изборима 2018. године био је кандидат ПДП-а за представнички дом Парламентарне скупштине у Сарајеву, али не добија мандат, и онда долази у Србију и постаје народни посланик у Скупштини Србије са листе СНС, у којој је и члан Главног одбора. Те 2018. био је уз групацију „Правда за Давида“ која је организовала протесте у Бања Луци којима се тражила истина око смрти младића Давида Драгићевића.

На ова привођења жустро реаговали су председник ПДП Бранислав Бореновић, али и сами кандидати Мирко Шаровић и Јелена Тривић, који су Мандића и Шукала окарактерисали као пријатеље Републике Српске.

Управо ово привођења, али и речи подршке Шаровића, Тривић и кажу наши саговорници, може бити показатељ мешања Београда у изборе у РС, а привођење Додиково „брањење“.

– Не треба заборавити да су ови високи функционери приведени у Бања Луци и да је један од њих Влада Мандић познат као човек који сакупља капиларне гласове што у Србији, што у региону. Сећамо се његовог наступа у Никшићу. Додик је показао да се брани и да ипак Вучић на тај начин није председник свих Срба, каже овај српски политичар.

Благић додаје да се још увек не зна разлог привођења функционера СНС-а, да се спекулише о куповини гласова која се наводно дешавала на истоку Српске, али никаквих конкретних доказа око тога није било. Овај новинар их очекује кад се заврши изборни процес.

Разлози због којих је „пукла љубав“ између лидера СНСД-а и СНС-а су бројни од Додикових веза са председником Русије, који, сматрају наши саговорници, ни у ком случају не одговара Вучића, али и жеље председника Србије да у Републици Српској створи нову „Спрску листу“, који представља продужену руку СНС-а на Косову.

Додиков одлазак код Путина ни на који начин није одговарао Вучићу који није гледао блаконакло на ове поступке председника СНСД-а, јер се у међународној заједници на Вучића, сматра Благић, гледа као на неког ко, како каже, може да обузда Додика. Међународни званичници не гледају благонаклоно на везе лидера СНСД и председника Русије, а могуће да је Вучић добио одређене инпуте да то треба исконтролисати па је због тога дошло до нарушавања односа, оцењује.

Разлог због разилажења Паровић види у пропутиновској позицији коју је Додик заузео. Примећује да је занимљиво да честитка за изборе у БиХ је стигла само од Орбана, те да нико из Србије још није честитао.

Такође, оцењује Паровић, Вучић је у Републици Српској желеоо да створи нову „Српску листу“ у Спрској која би му била потпуно подређења и учествовала у стварању имиџа Вучића као председника свих Срба.

Додик, сматра он, није профил човека који би прихватио да буде подређен председнику Србије, те да је инокосан у односу на било коју власт у Србији, јер је био на власти пре Вучића. Додик ће Вучића „наџивети“ на власти, јер има стабилнију власт него председник Србије, због постојања парламентарне опозиције, напомиње Паровић.

Наши саговорници примећују и да нико из опозиције у Србији није подржао Додика, али и да подршка није стигла ни од црногорског Демократског фронта, који је до сада Додика увек подржавао.

– Вучић је свима њима наредио да не смеју да подржавају Додика што су до сада учинили. Видите да ни он још није честитао, што значи да неком Кристоферу Хилу, а можда и њему самом не сме да изађе на очи пошто није успео да изврши додељен му задатак, каже Паровић.

Нада се да следи конфротација Вучића и Додика.

– Надам се да је ово почетак једне ипак озбиљније конфротације између њих јер није нормално да се модел Српске листе прави у Црној Гори и у Републици Српској, нама требају РС и ЦГ као парнери Србије, а не као подређени Вучићу, каже Паровић.