Прочитај ми чланак

На Дедињу ниче зграда власника Б92 и ТВ Прва, цео један спрат нелегалан

0

Посланица ССП Мариника Тепић указала је да компанија Коперникус, која је у власништву Срђана Миловановића, бизнисмена блиског власти, нелегално зида на Дедињу. Из грађевинске дозволе која је издата у јуну 2020, а коју је објавила Тепић, али и грађевинске табле која је постављена на градилишту, прозилази да је Коперникус нелегално саградио бар један спрат.

Тик поред зграде ТВ Пинк, на углу Булевара кнеза Александра Карађорђевића и Незнаног јунака, компанија Kopernikus Real Estate гради стамбено пословни објекат, бруто површине од најмање 12.764 квадрата. Судећи према грађевинској дозволи, која је издата пре две и по године, тај објекат би у будућности требало да има 21 стамбену јединицу, седам локала и 90 паркинг места у подземним гаражама.

Ипак, мало је вероватно да ће све остати на томе. Наиме, према документу који је на свом Твитер налогу објавила Тепић, зграда на Коперникуса на Дедињу требало би да се састоји од четири подземне етаже, приземља, два спарта и повученог спрата. Исто се види и на грађевинској табли.

Слика незавршеног објекта, међутим, већ сада говори нешто друго.

Није познато колико подземних етажа има, али је јасно да су осим приземља, саграђена још три спарта и последњи – повучени спрат. Ако ћемо се држати дозволе коју је Миловановићева компанија добила 2020, као и грађевинске табле која је постављена на лицу места, испада да је Коперникус нелегално саградио бар један спрат.

“Нова” је покушала да ступи у контакт са Срђаном Миловановићем, који је крајњи власник компаније “Kopernikus Real Estate”, али он није одговарао на позиве и поруке, потом је контактирала и његовог брата Срђана Миловановића, који је у новембру 2021. изабран за члана Председништва СНС, али ни од њега није добијен одговор.

“Не знам. Ја сам у Нишу”, рекао нам је он.

Обратили смо се и градском Секретаријату за урбанизам и грађевинске послове, са питањима да ли је Коперникус у међувремену добио дозволу да сагради још један спрат и шта ће предузети уколико није, али до закључења овог броја овог броја одговор нисмо добили.

На грађевинској табли пише и да је извођач радова фирма Кото, која је између осталог радила реконструкцију и рестаурацију зграде Железничке станице.

Иначе, према информацијама на грађевинској табли, која стоји испред зграде коју гради Миловановић, рок за завршетак радова је био август 2022. То значи да је објекат требало да буде завршен још пре пет месеци.

Градња без грађевинске дозволе је иначе кривично дело, за који су запрећене новчане и затворске казне. Такође, правно лице које зида објекат без дозволе може одговорати за привредни преступ за који је запрећена новчана казна до три милиона динара.

Компанија Коперникус одавно се доводи у везу са Српском напредном странком. Звездан Миловановић, брат власника те фирме Срђана Миловановића, био је повереник СНС за град Ниш. Како је објавио Истиномер, он је у новембру 2021. изабран за члана Председништва СНС.

Коперникус је иначе власник две телевизије са националном фреквенцијом – ТВ Прва и Б92, а у центру пажње нашла се и када је Телеком Србија купио кабловског оператера “Kopernikus technology”, чији је Срђан Миловановић био сувласник. Према писању медија, Телеком је тај пословни подухват коштао чак 195 милиона евра.

У августу 2019. Коперникус је купио и земљиште на ком се налази београдски бувљак. Реч је плацу, површине од 20.500 квадрата, који је плаћен око 20 милиона евра.

Тепић: Весићу, поведи инспекцију

Информацију да Коперникус гради више спратова него што то предвиђа грађевинска дозвола, објавила је Мариника Тепић.

“Пошто Весић ујутру гостује на Пинку, ево, поред Пинка и зграда Коперникуса у изградњи. Како је добио енормне паре од државног Телекома, Коперникус је ту од 2020. и грађевински инвеститор и то какав! Има дозволу за два спрата,а изградио четири. Весићу,поведи и инспекцију да видимо праву државу”, навела је Тепић.

Весић се овим поводом није оглашавао.