Прочитај ми чланак

НА ЧЕЛУ ОФИЦИР НА КОЊУ И ЕШАЛОН ВОЈСКЕ: Српска слави Дан Републике

0

У Бањалуци и другим градовима широм Републике Српске све је спремно за данашње свечано обележавање Дана Републике Српске, који се ове године одржава под мотом "Поносна и вјечна".

Дан је почео служењем свете архијерејске литургије у саборном храму Христа спаситеља у Бањалуци, а службу је држао патријарх српски Иринеј.

Фото: youtube.com

Потом ће председница Републике Српске Жељка Цвијановић у Палати Републике уручити одликовања поводом 9. јануара заслужним институцијама и појединцима.

Уручење одликовања заказано је за 10 часова.

У подне ће на Тргу Крајине у Бањалуци бити одржан свечани дефиле поводом Дана Републике Српске, а у 14 часова свечана академија у Спортској дворани „Борик“.

Од 16 часова предвиђен је свечани пријем у Административном центру Владе Српске.

У самом граду су појачане мере безбедности, а угоститејски и други објекти у ширем центру града су затворени, као и већи број улица.

9:55 – ВЕРНИЦИ И СВЕШТЕНСТВО ДОЧЕКАЛИ ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА
Бројни верници дочекали су јутрос патријарха српског Иринеја испред саборног храма Христа Спаситеља у Бањалуци, где служи архијерејску литургију поводом трећег дана Божића посвећеног Светом архиђакону и првомученику Стефану.

Током дочека којем су, осим бројних верника, присуствовали и званичници Српске, свештенство храма Христа Спаситеља поздравило је српског патријарха и затражило да верујући народ овог краја духовно подржи, саветује и окрепи и да им да снаге да истраје на путу Господњем.

Они су истакли да је данашња посета патријарха Иринеја, поготово у дане када се слави Божић, велика радост за све у Бањалуци и Републици Српској.

Осим патријарха Иринеја, у Храм су стигли митрополит дабробосански Хризостом, владика бањалучки Јефрем, бихаћко-петровачки Сергије и зворничко-тузлански Фотије.

Дочеку патријарха присуствовали су и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, министар енергетике и рударства Петар Ђокић и министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић.

09:46 – РС ОСНОВАНА 9. ЈАНУАРА 1992.
Република Српска основана је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Положај и овлашћења Републике Српске потврђени су у Дејтону 1995. године, када је она установљена као један од два ентитета који сачињавају БиХ.

09:35 – УЛИЦЕ У БАЊАЛУЦИ ОКИЋЕНЕ ЗАСТАВАМА
Главна улица, којом ће проћи учесници дефилеа, окићена је и спремна за свечаност.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!