Прочитај ми чланак

МУП СРБИЈЕ: Маровић није добио српско држављанство – није чак ни поднео захтев

0

Београдски медији пренели су данас да је једини председник некадашње заједнице Србије и Црне Горе Светозар Маровић постао држављанин Србије и да Србија не може да га изручи. Ипак, из српског Министарства унутрашњих послова оштро демантују ову информацију наводећи у саопштењу да Маровић није ни подео захтев за држављанство.

Коментаришући првобитну информацију да је Маровић постао држављанин Србије, адвокат Божо Прелевић је за „Данас“ оценио да се иде на то да случај застари док је Маровић у Београду.


– У Црној Гори то јако добро знају и све оно што окружује овај случај у функцији је њихових унутрашњих политичких прилика – рекао је за Данас београдски адвокат Божо Прелевић, коментаришући то што се бивши председник Србије и Црне Горе и даље налази у Београду, иако је већ две године на Интерполовој потерници.

Недавно је црногорско Министарство правде послало у Србију званичан захтев за изручење Маровића, који је правоснажно осуђен на вишегодишњу затворску казну.

Према Прелевићевим речима, захтев Црне Горе неће ништа променити у овом случају.

– Маровић по нашем закону не може да буде изручен јер има држављанство Србије. Узгред, нико није добио држављанство без координације Београда и Подгорице и, по свој прилици, то је договорено много раније. Потпуно је јасно да је идеја да цео случај застари док је Маровић у Београду – објашњава Прелевић.

Ипак, из МУП-а Србије стигао је оштар деманти на ову информацију.

„Министарство унутрашњих послова саопштава да су апсолутно неистинити наводи да је бивши председник СЦГ Светозар Маровић добио држављанство Републике Србије.

Зарад истинитог информисања јавности саопштавамо да Маровић нити је држављанин Републике Србије, нити је штавише поднео захтев за стицање држављанства Србије“, стоји у данашњем саопштењу МУП-а.

Вођа криминалне организације

За Светозаром Маровићем је 2017. године Црна Гора расписала Интерполову потерницу, јер није доступан тој држави у којој треба да одслужи казну од три године, на коју је осуђен 2006. године због злоупотребе службеног положаја и да је оштетио будванску општину за милионске износе, пренели су раније црногорски медији.

Након што је признао кривицу да је био вођа криминалне организације, која је бројним малверзацијама оштетила буџет Будве за више дестина милона евра, правоснажно је осуђен на три године и девет месеци затвора. Међутим, уместо на одслужење преостале казне, Светозар Маровић половином 2016. године стиже у српску пријестоницу, због наводног болничког третмана и од тада се није враћао у Црну Гору.

Иако се са тужилаштвом нагодио да у државни буџет уплати милион евра, а 100.000 донира у хуманитарне сврхе, Маровић то никада није учинио, па му је затворска казна повећана за годину, а држава му је одузела део имовине, међу којима су шума, ливаде и пашњаци, али и пет викендица које су Маровићи имали у Будви.

Црногорско Министарство правде саопштило је прошле седмице да молбом тражи изручење Маровића, иако Србија није поступила по потерници, односно није га ухапсила.

– Ипак, околност да се Светозар Маровић у протекле две године наочиглед јавности слободно кретао и појављао на јавним местима на територији Републике Србије, и поред црвене Интерполове потернице која је за њим расписана, навела је Министарство правде Црне Горе да, не чекајући више хапшење Светозара Маровића, упути и молбу за његово изручење – наведено је у том саопштењу.

Црногорско министарство је такође проследило замолницу Основног суда у Котору, којом је затражено да затворска казна у трајању од годину дана, која је изречена његовом сину Милошу Маровићу, буде извршена у Србији, пошто је недавно по сили закона изгубио црногорско држављанство.

Њему је додељено држављанство Републике Србије, а према важећим међународним уговорима Србија није у обавези да изручи сопственог држављанина који је осуђен на затворску казну мању од две године.

                   ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!