Прочитај ми чланак

Мук власти на Харадинајеву изјаву о 950 км2 Косова, опозиција – јасно зашто ћуте

0

Након изјаве косовског премијера у оставци Рамуша Харадинаја, да је Србија током преговора тражила 950 километара квадратних територије Косова - у Београду мук. Нико од представника власти није демантовао ове тврдње. Из опозиције одговарају да је то у ствари Вучићев предлог о разграничењу, а аналитичари да таква изјава Харадинаја служи за обрачун на тамошњој политичкој сцени.

Иако је званични дијалог Београда и Приштине у Бриселу у застоју, у медијима обе стране воде монологе. Док председник Србије каже да ће договор са Приштином бити постигнут за пет месеци, 50 година или никад, косовски званичници износе детаље из преговора који до сада нису били познати.

Од укупне терирорије Косова и Метохије, што је оквирно 11.000 квадратних километара, Србија је тражила 950 квадратних километара – тврди Рамуш Харадинај. Рачуница Харадинаја приближна је величини терирорије коју заузимају четири општине на северу.

„Србија је тражила 950 километара. Конкретно. Тема поделе више није на столу, ствари су се развиле даље. Вучиц́ и даље користи поделу. Они раде свој посао“, рекао је Харадинај.

Оваква изјава прошла је неопажено и без политичких реакција од представника власти у Србији. Да ли су наводи Харадинаја тачни или не – нема одговора ни из Канцеларије за Косово и Метхију.

Али, део опозиције у Србији каже да „политика поделе квадрата“ Косова није у складу са Уставом.

„Ми нисмо знали никада детаље, али било је јасно и председник Републике, Александар Вучић, је небројено пута врло јасно говорио да се он залаже за политику разграничења, а разграничење значи управо то – узети део наше територије, мањи део, а то је евидентно север или део севера, а остатак део наше терирорије јужни део дати Албанцима, признати ту сецесију. Али, то је обрни окрени потпуно противуставно деловање, то није у складу са Уставом, није у сладу са међународним правом, а изнад свега је и фатално. То би било фатално за Србију, јер тиме не би био решен проблем Косова и Метохије него би се отворио низ других проблема и геополитичка беда на врат би нам била ту за наредних 20 година“, сматра председник Демократске странке Србије Милош Јовановић.

Анализирајући изјаву Харадинаја, политички аналитичар из Приштине, Рамуш Тахири за Н1 каже да се таквим порукама вршилац дужности премијера Косова обрачунава са својим противником на унутрашње-политичкој сцени – Хашимом Тачијем.

„Рамуш Харадинај то користи против Хашима Тачија да каже: не треба веровати његовој партији и њему, јер, ево, он је хтео да да север Косова без ичега за узврат, али исто тако удара на националну политику Вучића да је ипак спреман издати косовску ствар са српског становишта и узети само део севера Косова. До тога нису стигли разговори и не могу да верујем да то иде на руку Вучићу“, сматра политички аналитичар Рамуш Тахири.

Актуелну ситуацију између две стране – део стручне јавности у Србији описује и као „партију шаха“ – у којој и Београд и Приштина повлаче добро промишљене потезе.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!