Прочитај ми чланак

„МУДРА“ МИНИСТАРКА ХАНДАНОВИЋ И Бог даде литијум Србима

0

Политичари на власти полако губе пророчански потенцијал, потрошили су га на друштвеним мрежама и у изборној крађи, па за народне масе надахнуће траже у додиру више силе или супер идеје. Министарка енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић описала је литијум као "дар од Бога" и рекла да "лежимо на милијардама". То је језик богоугодног певања о одбрани режима, а Бог је "позван" да се догоди у Србији, са задатком да оправда и преузме одговорност за политичке пројекте СНС-а. Тако ће Божијом милошћу и руком његовом, на стотине младих бити спасено од нерада и улице и одведено у руднике. Ко се отровао - то му је, ко је претекао - благо њему, то је цена напретка. Смрт кошта, она узима и даје.

Бог је био забрањен у Србији у временима после Другог светског рата или у најмању руку непозван гост. Међутим, идеологије прошлости или прошле идеологије, враћају се као и у свакој великој кризи, када осећамо дефицит будућности, а садашњост не представља пријатно окружење. Али, добробит коју нам новорадикалска идеологија обећава, ретко је добро уточиште. Бог се ове зиме у Србији јавља и на друге начине, неким другим чудима, уписујући у природу знаке своје натприродне моћи. Бар тако наводе челни људи овдашње власти.

Резерве литијума које Србија има у долини Јадра министарка енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић описала је као „дар од Бога“ и рекла да „лежимо на милијардама“. То је језик богоугодног певања о одбрани режима, а Бог је „позван“ да се догоди у Србији, са задатком да оправда и преузме одговорност за политичке пројекте СНС-а. Очигледно је да политичари на власти полако губе пророчански потенцијал, потрошили су га на друштвеним мрежама и у изборној крађи, па за народне масе надахнуће траже у додиру више силе или супер идеје. Пакетићи са грашком и сардинама више нису довољни.

Министарка Хандановић показује како чељаде из власти гледа на силна догађања народа. Досетила се да васколиком српском народу прикаже еколошко анархо-хришћанску утопију своје партије. Треба да се буши! Рио Тинто овде није дошао због себе, него због нас. И плате има да скачу, приходи по живој глави становника биће већи него икад. Србија ће бити земља напретка, узор за регион, Европу и свет. Тако ће Божијом милошћу и руком његовом, на стотине младих бити спасено од нерада и улице и одведено у руднике. Ко се отровао то му је, ко је претекао благо њему, то је цена напретка. Смрт кошта, она узима и даје.

Криза комуникације у политици довела је до ерупције колективне свести, која се само донекле контролише и доводи до неочекиваних обрта на терену. Дакле, час копамо литијум, а час не. Нада и безнађе никад нису били ближе. Власт у Србији свесно и плански ради на разградњи својих институција, па смо сада у ситуацији да рударског гиганта, као што је Рио Тинто, јачег од многих држава, нема ко да контролише. Народ неће општу званичну лаж као начин живота, вређање грађана и њихове памети, презир према свима који не пристају да виде све оно што је измишљено.

Штета што нико министарки Хандановић није предложио да одслуша целу апокалипсу шапћућим тоном: „Онда видех: четири коњаника стајаху на четири краја Земље…“