Прочитај ми чланак

МОЖЕ ЛИ ШЕШЕЉ да победи Вучићевог кандидата

0

Биће ту мало повуци, више потегни, а на крају ће Тома Николић ипак победити, поручује члан Председништва СНС-а.

seselj-tjub

Биће ту мало повуци, више потегни, а на крају ће Тома Николић ипак победити, поручује члан Председништва СНС-а.

Уколико би у другом кругу председничких избора снаге одмеравали Војислав Шешељ и Зорана Михајловић, неколико напредњачких функционера свој глас би у том случају, како незванично кажу, дало лидеру српских радикала. Они на овај начин демантују чланицу Председништва СНС-а која је у недељу закључила како у данашњој Србији Шешељ нема никакве шансе да победи у председничкој трци.

А сам Шешељ управо прижељкује да му противкандидат власти на изборима за шефа државе буде Михајловићева. Он тврди да међу напредњацима има доста људи који ће гласати за њега, јер је, како каже, реч о људима са вишегодишњим радикалским стажом.

„Зорана Михајловић би за мене била лак противник. Знам да западне амбасаде врше притисак на Вучића да ми управо Михајловићева буде кандидат СНС-а, чему се радујем, али нисам сигуран да ће ми она стати на црту”, каже Шешељ.

Да ли у страху од овог још увек хипотетичког сценарија или не, тек Небојша Стефановић је истакао да Александар Вучић треба да предложи доброг кандидата за председника Србије, јер ће у супротном Шешељ несумњиво победити. Он није једини који је протеклих месеци упозоравао да би евентуална победа Шешеља на пролеће 2017. године могла да буде почетак краја напредњачке власти.

Зашто се у СНС-у прибојавају лидера радикала који је, према свим истраживањима јавног мњења од повратка из Хага, ретко када имао подршку већу од осам одсто?

Да ли се неки појединци у редовима СНС-а боје Шешељеве освете, као што каже политички аналитичар Бранко Радун, или напредњаци овим маневром тврде пазар, свесно умањујући шансе могућем заједничком проевропском кандидату?

„Запад би сигурно негативно реаговао на евентуалну Шешељеву победу, и то би закомпликовао позицију владе. Учестала упозорења напредњака да би Шешељ могао да им закомпликује политичку ситуацију могла би бити и нека врста поруке Томиславу Николићу да можда није мудро да се не кандидује на изборима”, сматра Радун.

Један од функционера СНС-а наводи да је Шешељ врло образован и способан политичар који веома добро зна како неки дишу у СНС-у.

„Вучић мора водити рачуна кога ће предложити, страх од Шешеља није имагинаран, јер према нашим истраживањима, чак 75 одсто оних који су спремни да гласају за Вучића, спремни су да као другу опцију подрже Шешеља. Највећем делу нашег бирачког тела, поготово чврстом језгру, радикали су политички блиски. Нико не очекује да ће Вучић бити кандидат за председника Србије, па би онда врло лако ти гласови могли у другом кругу да се слију ка лидеру СРС-а”, наводи наш саговорник из СНС-а који није хтео да га именујемо.

Александар Вучић је више пута нагласио да се неће кандидовати за председника Србије, али и уколико би се на то одлучио, према истраживањима јавног мњења, лидер СНС-а би победио у првом изборном кругу. Уколико би ипак, дошло до другог изборног круга, Вучић је нагласио: „Да било ко уђе – Шешељ, Јанковић или Јеремић – победио бих 2 : 1.”

Шешељ је свестан тих истраживања и признаје да против Вучића не би имао никакве шансе, али да би све друге кандидате СНС-а победио у другом изборном кругу.

Он пита ко би други од напредњака могао да му се супротстави: „Не мислите ваљда озбиљно када спомињете Томислава Николића? То је смешно јер се он у свом мандату толико компромитовао да би, и да га подржи Вучић, на крају изгубио.”

Бранко Радун пак сматра да би Николић имао опипљиве шансе за успех уколико би га подржао Вучић, јер би у том случају Шешељ имао сужен простор за прикупљање гласова на десници.
„Тешко је сада проценити колике су шансе Шешеља, јер није јасно ко ће све бити председнички кандидати и ко би кога подржао. Веома је важно да ли ће проевропска опозиција имати једног кандидата или више јер све то утиче на њихове шансе да уђу у други круг избора”, каже Радун.

Директор Фактор плуса Владимир Пејић не мисли да се напредњаци боје Шешеља и каже да власт има незахвалну улогу јер је на последњих неколико избора задобио поверење половине гласача. Он додаје да би напредњаци, ако не предложе јаког кандидата, вероватно ишли у други изборни круг са својим кандидатом.

„Не верујем да би Шешељ могао да угрози победу кандидата СНС-а. Друга ствар је што политички сукоб с напредњацима доноси страх и зебњу јер је председник СРС-а незгодан у изборним кампањама и телевизијским дуелима”, наводи Пејић.

Његов некадашњи партијски друг који је сада у врху СНС-а каже да је Шешељ, кад год је могао, увек радио у корист своје штете и да његова моћ и популарност никада нису ишли руку под руку. Он подсећа да је Шешељ крајем септембра 1997. године на председничким изборима победио Зорана Лилића из СПС-а, али да, иако је имао више гласова, није постао председник Србије, зато што по тадашњим прописима на изборе није изашло више од половине гласача, па су избори морали да буду поновљени. На тим изборима Шешељ је у другом кругу изгубио од Милана Милутиновића, а радикали су, готово без гласа, признали пораз иако су били очигледни докази да су социјалисти манипулисали изборним резултатима.

„Тај блед отпор великој крађи смо у радикалима протумачили као Шешељеву незаинтересованост да преузме одговорност за вођење државе. То је један од разлога зашто смо сви касније кренули за Вучићем јер не видим разлог бављења политиком ако нисте спремни да преузмете одговорност”, каже овај напредњак.

На питање колике су шансе Николића да у другом кругу победи Шешеља, уз Вучићеву подршку, он каже: „Биће ту мало повуци, а више потегни. На крају ће Тома ипак победити, али ћемо за те изборе да утрошимо више енергије него за парламентарне.”