Прочитај ми чланак

Може ли хронично болестан човек да води државу?

0

Како и да ли је човек, који је хронично болестан, у стању да води једну државу није само питање тог ко је на власти, већ читаве јавности.

Председник Србије Александар Вучић прошле седмице је завршио на ВМА због здравствених проблема, а након изласка из болнице обратио се нацији.

– Ја сам хронично болестан човек – изјавио је, између осталог, Александар Вучић.

Питање које се само намеће је – да ли човек, који је хронично болестан, може да буде на челу једне државе и брине се о најважнијим питањима, као и да ли се његови радни капацитети хроничном болешћу смањују.

– Да бих дао легитиман коментар потребно је да знам шта се подразумева под хроничном болешћу. Може неко да има неки дијабет који није узео маха и да ради поТПуно нормално. Без увида у суштину те хроничне болести, не можемо дати неки валидан коментар. Да ли је то проблем са срцем, повишеним крвним притиском… Није нужно да хронична болест повлачи са собом радну неспособност – рекао је за Директно.рс проф. др Миљко Ристић.

С друге стране посматрано, председник Србије није јавно рекао о каквој болести је реч, нити колико је његово здравствено стање озбиљно, што у његовом и случају свих челника државе свуда по свету, никако није приватна, већ ствар од јавног значаја.

Доналд Трамп и Владимир Путин редовно излазе у јавност са подацима о њиховом здравственом стању.

– Трамп каже да је у веома добром здравственом стању након првих медицинских прегледа – пренели су „Ројтерс“ и „Еуроњуз“.

Дакле, свуда у свету су подаци о здрављу лидера доступни, јер је њихова радна способност за тако важну функцију од јавног значаја. Грађани имају апсолутно право на увид у здравствено стање или здравствене проблеме које има лидер у њиховој држави. Грађани Србије нису имали прилике да сазнају о каквој хроничној болести њиховог председника је реч, нити да ли та хронична болест утиче на његово обављање високе политичке и друштвено одговорне функције.

                   ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!