Прочитај ми чланак

Млеко као статусни симбол: Вучић каже – ко купује дуготрајно није сиромашан

0

Ситуација на тржишту млека се стабилизује, али тражња за тим производом и даље расте - тако гласи најновија порука Привредне коморе Србије. Председник тврди да држава тренутно испоручује двоструко веће количине млека од реалних потреба грађана и моли их да не купују, како каже, енормне количине без икаквог разлога. Након последњег обраћања Вучића отворила се и дилема ко у Србији има новца за свеже, а ко за дуготрајно млеко?

Млеко на председниковој агенди тренутно одмах иза Косова и Прајда, испред енергената, а Вучић поручује грађанима да он не продаје трикове и форе.

„Ја вас само молим људи да верујете својој држави, ми од овог не узимамо паре, нема потребе да ширимо панику и правимо проблеме који не постоје“, рекао је Вучић.

Председник израчунао да млекаре у Србији тренутно прерађују и испоручују, како је рекао, дупло веће количине и свежег и дуготрајног млека од уобичајених.

„Ми вам саопштавамо људи имамо довољно млека, али не можемо да имамо довољно млека ако уђете и купите 36 литара дуготрајног млека. Прво сте нам говорили да су људи у Србији сиромашни и да купују само свеже млеко, а онда смо установили да у ствари 60 одсто људи у Србији да не кажем да су богати, али свакако нису сиромашни, јер готово искључиво купују дуготрајно млеко“, рекао је председник.

„Глупост, глупост како може да буде боље дуготрајно… Приморани да купујемо зато што свежег млека нема, натерали су нас једноставно и то је опет удар на буџет, а џепови су нам ионако празни“.

„Мислим да је првенствено увек свеже за куповину, а не дуготрајно, али ми ни не знамо које је свеже у ствари и то је најжалосније“.

„Пре десет година сам видео да они који имају пара купују дневно млеко и да га има посебно на Западу, ето то мислим, наравно да конзервирано на ко зна колико месеци не може да има сва нутритивна својства као свеже млеко“, кажу грађани.

Председник објашњава и да је држава схватила да због, како је рекао, неодговорних појединаца и група, грађани, као раније у случају брашна, шећера и уља, сада купују енормне количине млека. Из ПКС поручују да су инспекције на терену утврдиле да трговци не праве залихе и да се проблем са стањем на рафовима поправља.

„Имамо уназад неколико дана чињеницу да је приметан раст тражње и да је тај раст у последњих месец дана за 20 одсто већи него у истом периоду прошле године и то нам говори да одређене групе потрошача праве залихе“, каже Жарко Малиновић из ПКС.

А иако га има довољно, држава ће млеко ипак и увозити. Првих хиљаду тона из Пољске почиње да тече од понедељка, а и Чешка је овог месеца ангажована за интервентни увоз.