Прочитај ми чланак

Млађан за руске медије:Режим извео државни удар, хапси новинаре, Русија да помогнe

0

Београд и Приштина су 27. фебруара у Бриселу усвојили такозвану европску или француско-немачку иницијативу за решење питања Косова. Ово је изјавио високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борел после састанка са председником Србије Александром Вучићем и премијером сепаратистичког Косова Аљбином Куртијем. С друге стране, Вучић тврди да се „ништа ново није десило” и да тек предстоји расправа о „плану имплементације” овог документа.

Коме у овом случају треба више веровати и шта значи да Србија пристане на израду плана који Косово, у ствари, позиционира као независну државу, говори Млађан Ђорђевић, српски политичар, лидер покрета Ослобођење интервјуу за РЕКС .

Након састанка са Александром Вучићем и Аљбином Куртијем, шеф европске дипломатије Жозеп Борел је недвосмислено изјавио да су и српска и албанска страна прихватиле европски план за Косово. Шта то значи у пракси?

То значи да је у Србији 27. фебруара извршен државни удар. Пристанак на спровођење француско-немачког плана за Косово био је последњи корак на путу издаје националних интереса. Александар Вучић је урадио оно због чега га је Запад довео на власт 2012 – признао је независност Косова и де јуре и де фацто. Уговор, за који Вучић каже да није потписао, а високи комесар ЕУ Жозеп Борел каже да су га обе стране прихватиле, јасно ставља до знања да Србија неће спречити отцепљено Косово да се придружи било којој међународној организацији. Такође се наводи да ће Србија и Косово међусобно поштовати “територијални интегритет”, да ће обе стране међусобно признати “националне симболе, укључујући пасоше, дипломе, регистарске таблице и царинске печате”

Може се такође рећи да је 27. фебруара окончана агресија НАТО-а на Савезну Републику Југославију, започета 1999. године. Оно што тада нису успели НАТО бомбардери, шта нису успели косовски терористи, који су касније протерали 300.000 Срба са Косова и Метохије, шта није успела Северноатлантска алијанса, која је окупирала Косово и тамо изградила војну базу Бондстил, Александар Вучић је успео. Заправо, све за шта су се тада они борили сада се и остварило. Реч је о невиђеном чину издаје националних интереса, који се сада у медијима лажно представља као велика победа, јер сви истичу чињеницу да српско руководство није формално признало Косово и да сепаратистички ентитет још није ушао у УН.

Истиче се и да ће косовски Срби добити озлоглашену Заједницу српских општина. У ствари, то се ни не помиње у документу. Режимска пропагандна машина у Београду ће данима вриштати за великом победом да би народ скренуо са пута. Међутим, истина се не може сакрити.

Недавно је руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко, у интервјуу српским медијима, рекао да ће статус Косова „бити одређен у различитим геополитичким условима” након окончања сукоба са Западом на територији Украјине, у којој Русија ће несумњиво победити. Како утиче Вучићев пристанак на спровођење француско-немачке иницијативе на дипломатске напоре Москве у циљу заштите територијалног интегритета Србије?

Важно је напоменути да је француско-немачка иницијатива продужетак Бриселског и Вашингтонског споразума. Овај документ не укључује Резолуцију 1244 као основу за решавање косовског питања. У том смислу, ово је у супротности са ставом званичне Москве, која истиче да свака одлука о КиМ мора да буде у складу са Резолуцијом 1244, интересима Срба и Србије и да мора да буде одобрена у Савету безбедности УН. Нова европска иницијатива је покушај да се минимизира улога Русије у косовском решењу и игноришу одредбе Резолуције 1244. Овај документ ће земљама ЕУ које нису признале Косово отворити могућност да промене став и пристану на његов улазак у НАТО. То је главни циљ овог америчког плана који се само назива европским или француско-немачким.

Рекли сте да се све чини да сепаратистичко Косово уђе у НАТО. У које друге међународне организације Косово планира да се придружи, с обзиром да Русија има право вета у Савету безбедности УН и да то може спречити?

Највећа опасност је, поред НАТО-а, улазак Косова у Унеско и Интерпол. Ако Косово уђе у Унеско, српске православне цркве и манастири, српско културно наслеђе ће заправо постати културно наслеђе сепаратистичког ентитета. Албанци већ покушавају да фалсификују историјске чињенице и докажу да су Албанци тобоже подизали српске манастире. Изненађујуће је да Српска православна црква ћути, иако је Вучић у више наврата изјавио да редовно обавештава патријарха Порфирија о напретку преговора о Косову. Патријарх српски још није нашао времена да прими делегацију удружења косовских Срба која је желела да га упозна са стварним стањем у јужној покрајини.

С обзиром да се, према истраживањима јавног мњења, 85 одсто грађана Србије противи предаји Косова и Метохије, да ли очекујете неке народне протесте?

Треба схватити да је Србија у ствари окупирана од Запада. Руси често говоре „не можемо бити већи Срби од самих Срба“. По мом мишљењу, ово више не функционише. Русија се мора заузети за Србе и помоћи им да се ослободе од окупатора, као што се то много пута догодило у историји. Народ у Србији неће добити прилику да зна на шта је Вучић пристао. Медији под његовом контролом кажу да је победио. За признање Косова лобирају и медији под контролом САД и такозвана опозиција. Па ни они неће рећи истину. Истина се може чути само на независним Јутјуб каналима, али и овде се мора имати на уму да су хапшења независних новинара већ почела.

Дакле, сада и Русија може да каже своју реч, а да се не меша у унутрашње ствари Србије. Русија може дати правну оцену документа усвојеног у Бриселу. И сам руски амбасадор у Србији рекао је да овај план не треба прихватити, јер би он довео до признања Косова. Русија треба да зна да признање Косова отвара пут за чланство и Косова и Србије у НАТО, до коначног раскида српско-руских односа увођењем антируских санкција од стране Београда. То је крајњи циљ Запада на Балкану.

Тренутно не очекујем да ће српски народ на Вучићеву издају моћи да одговори масовним протестима. Такозвана патриотска опозиција, као и она лева и десна, учествовала је на изборима прошлог априла. Први пут у историји гласање није одржано на територији Косова и Метохије. Опозиција је одговорна за оно што се дешава у земљи у истој мери као и власт.