Прочитај ми чланак

МЛАЂАН ЂОРЂЕВИЋ у Москви за руски „Регнум“: Вучић и Мило против Амфилохија

0

У згради Друштвене коморе Руске Федерације у Москви је одржана годишња седница Генералног савета Скупштине народа Евроазије. Седницом је председавао генерални секретар ове организације, уједно и директор Евроазијске банке за развој, Андреј Бељанинов.

Према речима Млађана Ђорђевића, члана Председништва Генералног савета и заменика генералног секретара Скупштине народа Евроазије, на дневном реду нашле су се теме од важности за функционисање ове организације, попут реизбора председавајућих из три евроазијске земље, Далбира Синга (Индија), Игора Халевинског (Русија) и Бернара Лозеа (Француска), коме је овом приликом био уручен Орден пријатељства народа, који му је доделио Владимир Путин.

Седница Генералног савета Скупштине народа Евроазије ФОТО: Приватна архива

Sednica Generalnog saveta Skupštine naroda Evroazije, Foto: Privatna arhiva

Током боравка у Русији, Ђорђевић је, према његовим речима, обавио неколико састанака на високом нивоу са званичницима Русије и других земаља Евроазије, које је упознао са тренутним политичким и друштвеним дешавањима у Србији и Црној Гори. Једна од основних тема била је спорни Закон о слободи вероисповести, који је донела Скупштина Црне Горе, а против којег на улицама готово свих градова ове земље већ недељама протестује десетине хиљада људи.

– Питање овог закона не тиче се само једног народа, једне државе и једне религије – то је цивилизацијско питање, оно се тиче основних људских права и слобода које су у овом тренутку угрожене у Црној Гори. Управо због тога је ова тема изазвала велику пажњу на маргинама седнице Скупштине народа Евроазије и веома је важно што се о томе чуло на овако великом догађају – рекао је Ђорђевић за Директно.рс.

Ђорђевић је о Црној Гори причао и у опширном интервјуу за руску државну новинску агенцију „Регнум“, и то са једним од водећих руских верских експерата Станиславом Стремидловским. У изјави за овај портал Ђорђевић је, између осталог, истакао и улогу коју у овом „вештачком сукобу“ игра и председник Србије Александар Вучић.

– Александар Вучић и Мило Ђукановић су стари партнери. Могуће је да они заједно воде ову операцију против митрополита Амфилохија, будући да је владика један од највећих противника Вучића и идеје размене територија између Србије и Косова. Не искључујем могућност да су митрополиту Амфилохију намерно створили фронт напетости у Црној Гори, како не би имао ни времена, ни снаге да се бави Косметом и штити његов статус у саставу Србије – рекао је Ђорђевић за Регнум.

Везано за седницу Генералног савета Скупштине народа Евроазије, Млађан Ђорђевић је за портал Директно истакао да је за свега три године ова организација успела да скрене пажњу на себе водећих сила евроазијског континента, од Француске, преко Немачке и Уједињених Арапских Емирата, до Русије, Индије и Кине:

– За нас је веома значајно што Србија игра важну улогу у раду Скупштине, те је тако прва седница Председништва након оснивања организације у мају 2017. била одржана управо у Србији. Осим тога, у нашој земљи су у октобру 2018. одржани Дани Скупштине народа Евроазије, током којих је одржан низ догађаја и важних састанака у Београду и Новом Саду. Наша сарадња са Скупштином народа Евроазије ће се сигурно наставити и у будућности и надамо се даљем укључивању појединаца и организација са Балкана, које деле вредности пријатељства и сарадње на читавом евроазијском континенту – закључио је Ђорђевић.

Поздравним говорима присутнима су се на седници обратили, између осталих, и Леонид Слуцки, председавајући Комитета за међународне послове државне думе Руске Федерације Константин Косачев, председавајући Комитета за међународне послове Савета Федерације Русије Иља Тимохов, заменик директора Департмана за информисање и медије Министарства спољних послова Русије, као и руководилац Секретаријата Скупштине народа Русије и члан комисије за измену Устава Русије Светлана Смирнова. Заједничко за сва обраћања било је истицање значаја ове организације у светским токовима, њено политичко, економско и друштвено јачање.

На седници је усвојен и извештај о раду организације у 2019. и план рада за 2020, а разговарало се и о отпочињању припрема за Генералну Скупштину организације, која ће се одржати 2021.