Прочитај ми чланак

Млађан Ђорђевић: Тужилаштво да реагује, за Вучића и Ђурића Срби национална мањина

0

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић позвао је данас Тужилаштво да провери да ли се, последњим изјавама и делима, датим поводом преговора са Приштином, шеф владине канцеларије за Косово и Метохију (КиМ) Марко Ђурић „самокандидовао за притвор или, макар, кућну изолацију са наногицом“, сходно Кривичном законику.

„Да ли је могуће да су за шефа Канцеларије за КиМ Срби на КиМ национална мањина? Шта би на овакав чин националне издаје рекао његов стари часни јеврејски народ који са Србима дели миленијумску муку, а на чије се порекло Ђурић, од после недавне вашингтонске ‘Содоме и Гоморе’, нападно позива?“, упитао је Ђорђевић, у писаној изјави, послатој са адресе „Слободне српске планине“.

Printscreen/Twitter

Ђорђевић је, говорећи о овој рунди преговора Београда и Приштине, „упозорио грађане Србије“ да се, према јучерашњој тврдњи специјалног изасланика Европске уније (ЕУ) за те преговоре Мирослава Лајчака, „Александар Вучић ‘сагласио са Авдулахом Хотијем да њихови преговарачи дискустују о правима мањинских заједница’, чиме је председник Србије, де факто, признао да су Срби национална мањина на 17 одсто, привремено окупиране, територије Србије“.

„Није утеха то што је синоћ Лајчак, ипак, одустао од наметања разговора о мањинским заједницама, јер је то учинио на захтев Приштине која, ни после седам и по година од Бриселског споразум, неће ни да разговара о формирању некакве, иначе карикатуралне, ‘Заједнице српских општина’ (ЗСО). Зар Хоти, премијер једине НАТО државе у Европи, треба да учи београдског самодршца како се поштује сопствени, додуше његов, косовски, Устав, па да ли је могуће да је за Александра Вучића Устав Србије мање вредан од Устава самопроглашене државе Косово?“, истакао је Ђорђевић.

Како је навео, „још је поразније што су, инсистирајући на ‘утешној’ ЗСО, Вучић и његов посилни квазипреговарач Ђурић причу о статусу КиМ у оквиру Србије свели на ‘питање мањинских заједница на независном Косову’“.

Он је додао да је „шокиран“ најавом Ђурића да ће, упркос Лајчаковом одлагању, ‘ЗСО, барем за српску страну, данас бити прва тема на агенди’, што личи на мазохистичко призивање разговора о питањима некакве ‘српске националне мањине на КиМ’“.

Ђорђевић је подсетио да је пре неколико дана, након боравка Вучића у Вашингтону, позвао Тужилаштво да хитно покрене истрагу против њега због кривичних дела против уставног уређења и безбедности Србије и одреди меру изолације или кућног притвора због висине запрећене казне, могућег утицаја или притиска на сведоке.