Прочитај ми чланак

Млади Шешељ и Вукадиновић: Издаја! Комерцијална банка поклоњена Словенцима!

0

Држава Србија је продајом Комерцијалне банке Новој Љубљанској банци, продала једину озбиљну преосталу банку у Србији која је била под контролом државе, рекао је данас, у четвртак 27 фебруара, посланик Српске радикалне странке Александар Шешељ, на почетку данашње седнице Скупштине Србије.

„То је учињено упркос тврдњама гувернеркре НБС Јоргованке Табаковић и економиста да то није у најбољем интересу Србије и да држава може да управља Комерцијалном банком. Држава се продајом комерцијалне банке на брзину свесно одрекла озбиљног дела монетарног суверенитета“, навео је он, упитавши премијерку Ану Брнабић и министра финансија Синишу Малог који је био конкретан интерес Србије да прода Комерцијалну банку која послује са профитом, а гувернерку НБС позвао је да не дозволи да дође до продаје.

У делу седнице Скупштине Србије посвећеној посланичким питањима и Ђорђе Вукадиновић, самостални посланик оценио је да продаја Комерцијалне банке не сме да прође незапажено и да се гурне под тепих.

„Више пута сам апеловао на министра финансија, вођен аргументима струке, логике, па и политике да се не продаје Комерцијална банка и да продаја највеће домаће банке темељно задире у економски суверенитет земље“, оценио је Вукадиновић и додао да је сагласан са критикама да је претходна власт гурала банке у стечај и продавала их, али, како је истакао, то не сме бити алиби да се са истом праксом настави.

Према његовим речима реч је о најбољој домаћој банци, једној од најпозуданијих на територији Србије која ради и у РС и у Црној Гори и има одлицне билансе. Банка се продаје се за 387 милиона евра, а прошле године им је зарада била око 70 милиона евра.

„Да не говоримо о симболичком и политичком моменту да се домаћа банка продаје банци чији је већински власник држава Словенија , чиме се финансијски сектор ставља у руке странаца“, навео је Вукадиновић.