Прочитај ми чланак

МЛАДЕНОВИЋ О ПРОТЕСТИМА: Разбијена баријера страха, не видим претњу по власт

0

Евентуално разбијање баријере страха је највечи успех шестомесечних протеста грађана и опозиције, изјавио је у интервјуу ФоНету позоришни редитељ Кокан Младеновић, који у протестима, ипак, не види "озбиљну претњу по власт".

Он ситуацију у Србији описује као катастрофалну, уверен да је то и „извесна будућност“ и признаје да је песимиста. Колико год се трудио, Младеновић не може у себи да пронађе „оптимизам за веру у промене и покретање ствари са мртве тачке“.

Младеновић указује на разлику између „грађанске побуне“, која је почела прошле зиме, и шетњи под „вођством опозиције, када је ишчилео капацитет за промене, као и број људи на улици“. Младеновић то разуме као „револт грађана, који не желе да буду саучесници у опозиционим шетњама“ и протесте описује као „неку шестомесечну везу која је постала лоша, али нико нема храбрости да је прекине“.

Према његовој оцени, оног тренутка када је опозиција „направила пуч“ на протестима, упадом у зграду РТС, пропуштена је шанса да се успоставе јасан концепт и реални циљеви, а потом и истраје у борби за њих. Како је објаснио, „изгубљена је битка на пољу анимирања грађана који су незадовољни, али нису излазили на изборе, јер опозиција не уме да каналише то незадовољство“.

Као грешку протеста, Младеновић види и то што, упркос десетинама хиљада људи, нису успели да изроде неку нову грађанску опозицију. Ова актуелна, како сматра, не представља опозиционо грађанство у Србији, „упркос најгорој на свету власти коју имамо“.

Младеновић је мишљења да се мора дефинисати ко је опозиција и шта хоће, да се мора окупити група људи која мисли исто и која ће се обраћати грађанима у овим немогућим медијским условима. Која ће, како је прецизирао, направити сет закона и понудити их као будућу платформу земље када дођу на власт.

„Овај скуп ружних речи према Вучићу, који заслужује све ружне речи света, углавном је револт, а не квалитетна платформа неке будуће Србије“, оценио је Младеновић.

Актуелна опозиција „у којој партиципирају екстремно десни, умерено десни, десни центар, са нешто мало симулиране левице“, према његовом ставу, „није нека снага која ће направити једино што Србији може да помогне, а то је радикални заокрет“. До радикалног заокрета се стиже „мукотрпним и поштеним радом, спремношћу да жртвујете године и године свог живота и робијате због својих идеала“, предочио је Младеновић.

Он је уверен да опозиција није на то спремна, већ је жељна „брзог успеха и лаког наплаћивања опозиционог деловања“.

Младеновић наглашава да „опозиција мора личним примерима да утиче на промену грађанске свести“. Помиње недавне акције посланика Демократске странке Балше Божовића, који је „позвао на бурек подршке угроженом грађанину и демистификовао лаж, присуствујући срамотном предавању Александра Мариновића на Високој школи у Ћуприји“.

Младеновић тврди да су грађани „саучесници“ у актуелној ситуацији, јер су на изборима, „колико год они били компромитовани, изабрали ово“. Он сматра да би „идеално било да је власт ‘ових’ резултат пуча, а не резултат грађанске воље, на чијој се промени мора много радити“.

Лустрација да обухвати све актере – од деведесетих до данас
Заговорник је и лустрације, која „би морала да обухвати све актере од деведесетих до данас“, укључујући и „бивше опозиционе лидере и министре демократскух влада“. Они би, објашњава Младеновић, „морали да преузму одговорност за све накарадно што су учинили док су били део власти“.

Поменуо је, при томе, „уједињену Демократску странку“, за коју каже да би требало да преда „кривичне пријаве против бивших председника и министара за које постоје сумње да су се бавили криминалним радњама“. Тиме би, поред цензуса, добили још 10 одсто гласова, верује Младеновић, који ДС замера што говори фразе о континуитету демократског деловања. При томе, како је уочио, не помиње сопствену „огромну одговорност“ за ово зло које нам се десило, нити има храбрости да лустрира саму себе.

ЕУ није брига за медијске слободе и грађанска права у Србији

Младеновић мисли да Европску унију, „којом владају мултинационалне компаније и тржиште капитала, тренутно није брига за медијске слободе и стање грађанских права у Србији“.

Према његовом виђењу, недавни Извештај Европске комисије представља притисак на Александра Вучића да „испуни оно што је обећао и стављање до знања да може бити промењен за неког другог послушног играча“.

„А процес против неког сексуалног напасника из Бруса, који се никада неће завршити и притвор за неког градоначелника који је палио куће другим људима је сипино мастило демократије“, констатовао је Младеновић.

Према његовом уверењу, „слобода почиње грађанским хапшењем Александра Вучића, који тако радикално, на дневном нивоу, крши уставна и законска овлашћења председника државе“.

„Волео бих да се то догоди, иако то не могу да замислим, али волео бих да неко скупи храбрости и да ухапси председника државе Србије, јер буквално на дневном нивоу постоји законски основ да он буде ухапшен“, тврди Младеновић.

Он је сагласан са мишљењима која револуцију виде као механизам промена и образлаже да је Србију немогуће мењати у изборном процесу под контролом оних који „изборе чине нерегуларним“.

„Грађани су деморалисани и финансијски изнурени, живе у гротлу политичког једноумља“ и зато је тешко дефинисати шта је „грађанство у Србији, а шта је опозициона сцена“, сматра Младеновић.

Како је илустровао, деценијама смо шетали са онима са којима у животу ни кафу не бисмо попили.

„Више не могу да шетам са четницима и кокардама, не занима ме да шетам са људима за које је Ратко Младић херој Србије, а Радован Караџић спасилац српског народа. Нека нас нема, само немојте да будемо заједно“, поручио је Младеновић.

Како је напоменуо, таква различитост на протестима „није добра“, јер се не „баштине исте вредности и не говори о истом друштву“. Као потврду ове тезе, Младеновић је оценио да 5.октобар представља „уништену револуцију“, која је „родила демократију као мртворођенче“.

Како је подсетио, на „слављеничкој бини је стајао отпад Милошевићевих бивших љубави – његови генерали, градоначелници, његови бивши пријатељи и савезници“.

„Дајте да не стојимо више са Милошевићевим министрима, дајте да не шетамо са четницима, са онима који негирају ратне злочине, са онима који имају тако екстремно десну и неподношљиву реторику“, апеловао је Младеновић. Према његовом ставу, „боље да се никада не догоде никакве промене, него да се поново прави нешто што ће бити мртворођено у старту“.

Опозиција треба да постигне јединство око бојкота избора

Најављени општи избори, у пролеће следеће године, за Младеновића су „већ сада фарса“, јер таман да апсолутна слобода медија од данас постоји и да се уложи много у подизање грађанске свести, „већ је касно направити фер баланс“.

„Бојкот избора је оно око чега опозиција треба да постигне тотално јединство“, нагласио је Младеновић. Према његовим речима, „не може се и не треба симулирати демократија учествовањем на изборима, јер је на власти огољена диктатура финансијско криминалне интересне групе“.

Њима „треба дати да узму све, да се јасно покаже да је реч о диктаторском режиму, због чега ће можда једног дана одговарати, али им учешћем на изборима не треба давати легитимитет и симулирати демократију које нема“, закључио је Младеновић.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!