Прочитај ми чланак

Митровић и Марић су против: Ковачевић предложио нову културну стратегију Србије

0

На Скупштини Народне странке, која је одржана у недеље, 3 новембра, у Сава центру, у Београду, међу осталима је говорио и драмски писац, потпреседник ове опозиционе странке, Синиша Ковачевић, изневши притом програм културне стратегије Србије за 21 век:

„Језик и култура представљају основу препознавања једног народа и његове духовности, и шта је најважније његовог идентитета ”, подвукао је том приликом Ковачевић додајући да мали народи, као што смо ми, који је је смештени у један мали језик као завичај, има зато далеко већу обавезу да сачува свој културни образац.

„Суштина је у томе да државе које имају преко 50 милиона становника могу да културу препусте тржишту, зато што ће тамо један добар, солидан филм или роман имати толики тираж да ће донети солидно новаца и оном који штампа, продаје и наравно аутору. У малим државама то није нажалост случај. Зато је српском народу и Србији потребно да имају јасну културнуи политичку мисао која прераста у нешто што се синергијски зове културна политика”, рекао је Ковачевић, истакавши још да, нажалост, ми немамо као држава и душтво културну политику која је дефинисана као јасно вођена мисао у временском и историском континуитету.

Ковачевић је присутне упознао и са чињеницом да по светским стандардима ако немате 2% буџета инвестираног у културу сматра се да је та култура сведена на ниво инцидента, другим речима да та држава нема културу., а да је српски министар финансија, Синиша Мали, предложио да у буџету државе Србије буде одвојено за културу 0,67% средстава, додавши још једну поражавајућу чињеницу за Србију, а то да 92% свих културних дешавања у земљи догађају се у Београду.

А онда је предложио:

„Прву ствар који треба урадити јесте одмах суспендовати све правне акте и све законе о култури, који постоје, па донети нови закон о култури, који ћемо прилагодити Уставу Републике Србије и у коме ништа, што се тиче културе Србије и Срба, не сме бити препуштено стихији и случају, те у првој години примени овог закона определити 2,4%, из буџета Србије. Такође, потребно је тада урадити опоризивање шунда, кича и неукуса, које је преправило наше медије толико да људи осим тога немају могућности да ништа друго да гледају. Зато је подребно да за сваки сат времена, које произведу ТВ Пинк и ТВ Хепи ријалити програма, треба да исто тако произведу и један минут културно-образовних емисија што ће довести да се у Србији направе 24 играна филма годишње.

Исто тако је потребно да се потпуно простор Републике Српске интегрише у културни простор Србије, зато што тамо живи милион и по Срба који у Београд гледају као у Јерусалим, и зато што нам то дозвољава Дејтонски споразум.”

А што је Синиша Ковачевић говорио у РТС, српској дијаспори, београдизацији Србије, националним фестивалима и обнови српских културних установа, задужбинарству и очувању српских верских и културних објеката на Косову и Метохији погледајте у видео прилогу горе, па о свему донесите суд.

                   ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!