Прочитај ми чланак

МИТИНГ подршке Вучићу у Нишу због карикатуре и насловне НИН-а

0

Портал Јужне вести јавио је да се у Нишу код Позоришта окупио велики број чланова и симпатизера Српске напредне странке у знак протеста против фотографије недељника "НиН", која је повучена са насловне стране, и карикатуре Предрага Кораксића која је објављена у дневном листу Данас.

Иако су извори из странке новинарима Јужних вести рекли још у петак да организују овај скуп на коме се махало паролама са одштампаном метом и натписом „стоп“, повереник нишког СНС негира да имају било какве везе са протестом.

На платоу испред нишког Народног позоришта, око 11 сати почео је да пристиже велики број присталица председника Србије и функционера владајуће Српске напредне странке Александра Вучића.

Повод за то била је повучена насловница НИН-а, на којој је прича о малверзацијама оца министра унутрашњих послова Небојше Стефановића у фирми Крушик била илустрована „кропованом“ фотографијом Тањуга, на којој је Вучић испред снајпера. Повод је и карикатура објављена у дневном листу Данас, на којој је приказан председник Србије, како се са метом одштампаном на грудима, намешта испред цеви пушке.

Девојка која се стискала у маси испред зграде Позоришта каже да је ту јер је недопустиво да неко „снајпером прети председнику“. На новинарско питање да ли је протестовала и када је у Информеру објављена фотомонтажа на којој је Вучићу „натакнута“ омча око врата, рекла је да није.

Ипак, како каже – осуђује и овај потез про-режимског медија.

Старија госпођа додаје, да је на улици, због лоше опозиције.

„Шта им ово значи? Ја сам овде због насловнице НИН-а и карикатуре у Данасу, али и због свега другога. Ово није начин да дођу на власт. Шта имају они да понуде“, каже ова грађанка.

Додаје и да на скуп није дошла преко странке, већ јој је за њега рекла пријатељица.

Маса је, праћена полицијом на земљи и дроновима у ваздуху, од Синђелићевог трга кренула до зграде нишке Скупштине, а затим и до тржног центра „Калча“, где су завршили руту уз раширене банере „Стоп крвавом сценарију“ и „Ђиласе, не убијај Србију“, подигнуте су биле пароле „стоп“ и мете, а чуо се и понеки повик „Живео Вучић“.

У маси је био и један број јавних функционера – заменик градоначелника Ниша Милош Банђур, начелница Нишавског управног округа Драгана Сотировски, Ненад Станковић из Дирекције за јавни превоз, градски већник Братислав Вучковић, као и председник Општине Меијана Небојша Коцић, преносе Јужне вести.

Ко је организовао – СНС или ипак није?

На митингу није било страначких обележја, али су га предводили страначки функционери. Маса је ишла и радила оно што су „дириговали“ главни актери нишког огранка партије – међу њима и секретар Градског одбора Александра Божанић, као и шеф интернет тима Иван Јовановић, наводи овај портал.

Извори Јужних вести из странке, новинарима су још у прошли петак рекли да је акција управо „оркестрирана“ из српске престонице.

Многи од њих сматрају и да је протест бесмислен.

„Стварно не знам што радимо ово. Ваљда је битно да покажемо масовност. У суботу смо звали чланове од 10 ујутру до 7 увече“, каже један од извора Јужних вести.

Међутим, повереник нишког СНС Звездан Миловановић тврди да странка не стоји иза митинга.

„Није тачно (да је СНС организовао). Има група нека на Фејсбуку, ту је организатор“, подвукао је Миловановић.