Прочитај ми чланак

Мировић за руски Регнум: Вучићев напад на Путина глуп и лицемеран

0

Председник Србије Александар Вучић је у обраћању јавности 6. маја дао низ крајње недипломатских, делом скандалозних и, истовремено, потпуно неблаговремених изјава упућених руском колеги Владимиру Путину. Ово мишљење је за ИА РЕГНУМ изнео професор међународног права Универзитета у Косовској Митровици Дејан Мировић.

Подсетимо, Вучић је говорио о томе како се погоршала позиција Србије у одбрани Косова и Метохије услед реакције западног света на аргументе Владимира Путина. Према његовим речима, Путин је, штитећи руске интересе, током састанка са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом 26. априла искористио косовски преседан као „правни основ за инвазију на Украјину“. Вучић је напоменуо да Запад жели да се „потпуно обрачуна са Путином“ и да ће зато сада извршити суперснажан притисак на Србију како би је натерао да призна Косово. Ако Србија призна Косово, у правном смислу косовски преседан ће нестати као аргумент, а Путин више неће моћи да га користи, објаснио је Вучић логику Запада.

Већ је прошло десет дана од када се Владимир Путин састао са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом. За то време, руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко је већ објаснио да Русија не признаје независност Косова и да Москва подржава Резолуцију СБУН 1244 о Косову и Метохији која гарантује територијални интегритет Србије. Закаснело и нетактично коментарисање речи руског председника од стране његовог српског колеге може се објаснити само чињеницом да се председник Србије недавно вратио из Немачке, где се састао са канцеларом Олафом Шолцом . Немачки канцелар је највероватније захтевао да се Вучић придружи антируским санкцијама.

Експерт је подсетио да се Владимир Путин од 2014. године, од поновног уједињења Крима са Русијом, позивао на мишљење Међународног суда правде о Косову, али председник Србије на то раније није реаговао.

„Сада Вучић замењује тезе и гради квазиправну конструкцију у којој Путин, који у ствари брани Резолуцију СБУН 1244 и територијални интегритет Србије, делује као особа која се залаже за што пре признавање независности Косова. И то није то. Одговарајући на питања новинара, Вучић је признао да би за пет до десет година могла да дође до „нове Јалте“ где би Путин заправо трговао Косовом да би преговарао са Западом. Ово је озбиљна оптужба вредна реакције руског Министарства спољних послова“, рекао је Мирович.

Српски експерт сматра потпуно неутемељеним Вучићеве речи да ће због Путинових речи Запад сада тражити од Србије брзо признање Косова.

„Како Русија може да буде крива за односе Србије и ЕУ? Да ли је Русија потписала Бриселски споразум са Европском унијом 2013. године? Лицемерно је и глупо говорити о некаквој руској кривици. Испада да Русија а не Србија преговара око Косова уз посредовање ЕУ “, закључио је Дејан Мировић.