Прочитај ми чланак

МИРОВИЋ: Службени ауто у Лучанима (на дан избора) по мом налогу

0

Организација ЦРТА поднела је до сада 16 кривичних пријава због сумње на злоупотребу јавних ресурса у политичке сврхе. Последњу у низу против НН службених лица у Покрајинској влади, јер су установили да је међу више од 200 возила виђених у Лучанима на дан локалних избора 16. децембра, било и службено возило војвођанске администрације. Из ЦРТЕ позивају Тужилаштво да се позабави овим случајем, док председник Покрајинске владе за Н1 каже – лично је у Лучане послао возача да анализира ситуацију.

Црна Шкода фотографисана је у Лучанима заједно са још 200 аутомобила, махом из војвођанских градова. Након што су јавним институцијама упутили преко 500 захтева за информације од јавног значаја, посматрачи ЦРТЕ сврстали су и њу на списак од 18 возила у власништву градских управа и јавних предузећа, а кривичну пријаву поднели и против Покрајинске владе.

„Зашто мало касније? Па зато што Извршно веће није хтело да нам достави информације на основу нашег захтева, па смо тек након жалбе поверенику за доступност информација од јавног значаја дошли до информација из Извршног већа и утврдили да је из неког разлога, возило у власништву Извршног већа било у Лучанима на изборни дан“, каже Раша Недељков из организације ЦРТА.

А шта је службено возило Покрајине те нерадне недеље радило у Лучанима? То смо питање званично упутили Влади тражећи изјаву њеног председника. Када је она изостала, кренули смо на дневни догађај да га то питамо. А испред сале пришао нам је шеф обезбеђења.

„Сад ми је колега саопштио да ви желите да узмете изјаву од председника. Е а мени је речено да он неће да даје изјаву, па сад да направимо математику, да ви снимите шта треба, али да не инсистирате. Па не знам да ли да уђете… Мени је речено да председник не жели да да изјаву за Н1“, рекао је шеф обезбеђења.

Након што је произвођачима вина, ракије и пива доделио бесповратна средства, Мировић је на питање Н1 ипак одговорио.

„Изволите, слушам вас… Службено возило у Лучанима је било по мом налогу. Чуо сам да Ђилас дели огроман новац, овај новац 623 милиона евра који је од 2004. узео од грађана Србије. Ради илустрације, буџет Новог Сада је 250 милиона евра. Па сам онда послао возача да провери да ли је то тачно, на срећу испоставило се да није тачно“, рекао је Мировић.

Н1: Како је могао Ваш возач то да провери?

„Па могао је да провери, да анализира да ли је то тачно у општини у којој се одржавају избори“, каже Мировић.

Зашто о томе није известио истражне органе, каже – зато што је возач утврдио да то није тачно.

Први човек Покрајине под хитно мора мењати саветника за хумор, оцена је политиколога Душка Радосављевића.

„Пошто ово што је рекао, очигледно није смешно, није логично, а понајмање паметно. На овоме не сме да се стане, јер ако и тужилаштва и судови буду толерисали ове ствари, то онда значи да је апсолутно политичка идеја пљачке државне имовине и бирача, односно пљачке свих грађана ове државе, једноставно добила потврду и у овим високим независним телима“, каже Радосављевић.

Ово је пример који ће показати да ли владавина права у Србији функционише, наводе и у ЦРТИ.

„На овом примеру треба показати какве изборне услове у Србији имамо“, каже Недељков.

А да креативан у одговору није био само Мировић, показује и одговор новосадског тужилаштва на кривичну пријаву против управе Шида.

„Да је општина Шид упутила своје службенике у општину Лучани да утврде ефекте увођења лед расвете на улицама“, каже Недељков.