Прочитај ми чланак

Мирослав Алексић: Последњи рок за договор о изборима је 3. октобар

0

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да у дијалогу о изборним условима уз посредовање европских парламентараца није постигнут помак који је довољан за промену одлуке о бојкоту избора и да је та странка предложила наставак дијалога.

„Начињен је помак, али мали и недовољан, и још имамо времена до 3. октобра, што је рок за постизање договора о изборним условима који би морали да важе најмање шест месеци пре избора, који су најављени за 3. април 2022. године. Нисмо могли да прихватимо понуђени документ, јер није садржао готово ништа од онога на чему смо инсистирали“, рекао је Алексић новинарима после завршетка дводневног дијалога.

„После данашњег састанка не можемо рећи да смо се договорили, јер договор није постигнут док се не договори све. Данас смо мало ближи промени одлуке о бојкоту избора, али смо још далеко од тога да је променимо, а суштина је да се створе услови да бисмо ми променили одлуку о бојкоту“, додао је Алексић.

Алексић је навео да је предлог о наставку дијалога „начелно прихваћен“, с тим што ће у наредним данима вероватно бити обављени билатерални разговори како бисмо се дошло „до нечега што је прихватљиво за опозиционе странке због којих се и одржава дијалог“, а то су оне које су бојкотовале претходне „лажне изборе“.

„Данас је било занимљиво је да су све странке власти и странке које нису бојкотовале изборе биле одушевљене овим споразумом, а странке које су бојкотовале нису могле да прихвате предложена решења“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да је данас свима јасно зашто је Народна странка била за то да два преговарача са једном заједничком платформом представљају бојкот опозицију.

„Сигуран сам да би резултат био далеко бољи, пре свега за грађане Србије, не толико за нас. Шта је, ту је, и ово је сада покушај да се без обзира на све то и на све лоше процене омогуће услови грађанима Србије да нормално бирају ко ће их представљати и чије програме и људе желе да подрже“, закључио је Алексић.