Прочитај ми чланак

Министарство одбране брани Вулина: Није пилот, али може да добије пилотски знак

0

Реагујући на тврдње генерала у пензији Срете Малиновића да командант ваздухопловства генерал - мајор Душко Жарковић није био надлежан да потпише доделу летачког знака пилота министру одбране Александру Вулину, Министарство одбране је вечерас саопштило да је Правилом о летачима и летачкој служби прописано да то чини командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране (РВиПВО).

Министарство одбране оцењује да је “ружно да бивши припадник РВиПВО износи овако грубе неистине и напада часне официре Војске Србије”.

Додају да је својевремено министру одбране Драгану Шутановцу такође уручен пилотски знак, уз тврдњу да је Малиновић био “највећи заговорник” те доделе.

“Посебно је срамно да Малиновић каже да се пилотски знак додељује искључиво пилотима, а да истовремено прећути да је 2008. године он био највећи заговорник доделе летачког знака тадашњем министру одбране Драгану Шутановцу коме је уручен пилотски знак у време када је Ратно ваздухопловство било пред гашењем”, наводи се у саопштењу.

Министарство тврди да је Малиновић “додељивао признања министрима и није их питао зашто пилоти имају мање плате од колега из МУП, и зашто су укинули средњу школу за оне који треба да одржавају наше ваздухоплове”.

Данас, додаје се у саопштењу, РВиПВО Војске Србије има нове и најсавременије хеликоптере и авионе, веће плате, најбоље комбинезоне, отшколоване подофицире из обновљене Средње стручне војне школе, и после 20 година осветљену писту на аеродрому “Пуковник-пилот Миленко Павловић”.