Прочитај ми чланак

Министарство: Није лични, већ рејтинг министра одбране

0

Министарство одбране реаговало је на текст "Вучић и Вулин усред ванредног стања мисле о рејтингу?" и објаснило да се испитивање рејтинга министра одбране ради константно 10 година, па и сада.

– Управа за односе са јавношћу Министарства одбране, у оквиру својих функционалних надлежности, већ више од десет година прибавља услугу медиа мониторинга који садржи стандардне захтеве – прес-клипинг, електронски клипинг, веб-клипинг, пренос медијских објава, насловне стране штампаних медија, аларм-клипинг и експонираност министра одбране на месечном нивоу у медијима – каже се из Министарства.

Подсетимо, на сајту Министарства одбране, на чијем челу је Александар Вулин, 25. марта објављен је предмет јавне набавке „Услуга испитивања рејтинга министара“, што је изазвало негативне емоције грађана.

– Ове услуге прибављају се на годишњем нивоу, обнављају се редовно и транспарентно и нису ни у каквој вези персонално, са личношћу која обавља дужност министра одбране. Екпонираност министра одбране један је од показатеља којима Управа за односе са јавношћу мери медијску присутност активности Министарства одбране и Војске Србије у јавности – додаје се у саопштењу.

Министарство одбране има објашњење зашто је ова јавна набавка сада морала да се спроведе.

– Наведена набавка уврштена је у Годишњи план јавних набавки Министарства одбране за 2020. који је донет почетком године, а њено покретање планирано је за март месец. Како су у условима ванредног стања све организацијске целине Министарства одбране и Војске Србије обавезне да реализују своје редовне и планске задатке као и додатне задатке проистекле из одлуке о увођењу ванредног стања Управа за односе са јавношћу је у складу са законом и својим функционалним надлежностима покренула ову набавку.

МО каже да је ово један од начина сагледавања и унапређења рада Управе за односе са јавношћу, а оправданост такве активности потврђује податак да су МО и Војска институција у коју грађани имају највише поверење.

– Министар одбране Александар Вулин нити је тражио наведену набавку нити она има било какве везе са личним рејтингом особе која обавља јавну функцију, већ се односи на рејтинг министра одбране ко год да обавља министарску функцију и један је од показатеља укупне медијске експонираности Министарства одбране и Војске Србије – саопштава министарство и додаје:

– Подсећамо јавност да су нас неке редакције нападале и претходних година за исту ствар, без обзира што и остала министарства у Влади имају исте набавке, па је интересантно да им је занимљиво само Министарство одбране.