Прочитај ми чланак

МИНИСТАР Тома Мона се залагао за смањење минималца

0

Минималац треба спустити и не дирати док се незапосленост не спусти испод 10 одсто и не дозволити да се та запосленост угрози дизањем, написао је у мају 2017. године, Урош Момировић, брат предложеног министра за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру, Томислава Момировића.

„Ради ти за минималац“, „одрекни се ти своје плате и допринеси заједници“, „смањи себи, паметњаковићу“, „а да радимо за џабе“, „дај Урошу два сендвича“, „врати тати сат“, „нови министар финансија – Урош Момировић, гази марву до краја“… Такви су били коментари, на твит наследника компаније „Мона“, којих је у кратком року било више од 70.

FOTO: Printscreen

Млађаном Урошу Момировићу, генералном директору „Моне“ и сину власника те компаније, засметао је минималац радника у Србији, које и сам експлоатише, а који је у том тренутку износио бедних 200 евра.

Твитер расправи се придружио и Томислав Момировић, Урошев старији брат и директор „Мона хотела“. Он је открио да „Мона“ „има један хотел у којем доста људи ради на минималцу“ (ради се о хотелу на планинини Јавор, поред Ивањице).

– Када смо повећали минималац последњи пут били смо у дилеми, затворити или отпустити део – написао је Томислав Момировић.

То такође није лепо дочекано на Твитеру, поготово кад је Момировић додао да је у овом случају „Мона“ напослетку одлучила да „ипак не затвори хотел, него да смањи трошкове“. Односно да отпусти део радника.

– У нашем хотелу на Јавору плате су око 22.000 до 24.000, али то су највеће зараде у том делу Србије. Више од 100.000 људи у овој држави ради на црно, а повећањем минималца тај број ће бити још већи или ће порасти незапосленост – устврдио је Томислав Момировић.

Вучић, који се декларативно буса како му је стало до људи у Србији, касније је поставио камен темељац за изградњу новог Мониног здања, које се распростире на близу 20.000м2 на Дорћолу, те је присуствовао његовом отварању, у фебруару ове године.

Све ово сведочи о томе како се Александар Вучић окружио најгорим тајкунима којима је до радничких права стало као до лањског снега и како ће наставити са својом катастрофалном економском политиком која ће потпомагати приватне интересе и крупни капитал. Уосталом, зато и добија силне похвале од ММФ-а, зато што је најдоследнији спроводилац неолибералне доктрине. Зато је и избор Томислава Момировића, тајкунског сина који бедно плаћа своје запослене, за Вучића логичан избор, док је за раднике у Србији права катастрофа.