Прочитај ми чланак

Министар опет бриљира: Историја по Томи Момировићу

0

Кад год седне за тастатуру са покушајем да очара, министар Томислав Момировић као под обавезно - разочара. Тако је било и након седнице Владе Србије одржане на Видовдан у Крушевцу, којој је присуствовао и председник Србије Александар Вучић. Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре хтео је да покаже своје знање из историје, а на послетку испаде све супротно од тога, па је помешао Српско царство, кнеза Лазара, Крушевац, Скопље и Призрен.

Како у Момировићевој верзији истине изгледају историјске чињенице, звучи овако:

Историчар Миливој Бешлин за Нова.рс каже да је овде све помешано.

Томо све си помешао

“У том периоду, за време владавине кнеза Лазара није постојало Српско царство. Једини српски цареви били су Душан и Урош и са смрћу цара Уроша Српско царство је престало да постоји 1371. године. Лазар је носио титулу кнеза и само је у митологији и народној поезији и епици остало да је он био цар, наследник Немањића. Дешава се да се историја и митологија често мешају, па и код људи који су у државном врху”, каже Бешлин.

Кад је реч о Крушевцу, у овом граду, наводи Бешлин, кнез Лазар је имао условно речено свој двор.

“Дакле Крушевац је био седиште кнеза Лазара и никада није био престоница Српског царства. То су били Призрен и Скопље”, закључује Бешлин.

Није ово први пут да Момировић “забрља”.

Параболе, обронци града и немојте да ме продате

Причајући о београдском метроу, изјавио је да ће направити “параболу“ са вакцинама – уместо паралелу, обећао је становницима Београда да ће моћи да паркирају своје аутомобиле на “обронцима града“, а разјаснио је на свој начин и како је организована власт у Србији. Иста она у којој и сам учествује.

“У насој уставној пракси постоји подела надлежности извршне власти између два органа: председника (индивидуалног) и владе (колективног). Забрињава круг људи који ово не зна”, написао је Момировић својевремено на Твитеру.

Забрињавала је и сцена са почетка Момировићевог мандата, када је уз прегршт пратећих псовки викао “немојте да ме продате” директору „Путева Србије“ Зорану Дробњаку и путарима, у ванредном обиласку радова на изградњи обилазнице око Београда.

Објавио је и своју казну за саобраћајни прекршај, под паролом “будите одговорни за воланом”, бранио је у расправама на Твитеру јавно предузеће “Путеви Србије“ када је наручило је јавну набавку редизајна логоа за предузеће у вредности од пет милиона динара…