Прочитај ми чланак

МИНИСТАР ОДБРАНЕ: Извинићу се транс (геј) мајору

0

Ministar odbrane Bratislav Gašić na aeromitingu u Vršcu

Министар одбране Братислав Гашић негирао је данас да у Војсци Србије постоји дискриминација. Он се извинио трансродној особи мајору Хелени (М.В.) због, како је рекао, административне грешке у решењу о њеном пензионисању.

Гашић је у изјави за Танјуг објаснио да ће се због тога лично извинити мајору Хелени и објаснио да је она пензионисана јер је стекла услове за то те зато што су то захтевале потребе службе.

„У случају мајора за којег се тврди да је пензионисан јер је трансродна особа, желим да нагласим да је једини разлог због којег се то догодило, чињеница да је навршио 20 година радног стажа и да су потребе службе захтевале његов престанак“, изјавио је Гашић.

Према његовим речима у Војсци Србије нема дискриминације ни по једном основу.

„Није је било и неће је бити. У прилог тој тврдњи базираћу се на овом конкретном случају. Од 2001. постоји информација да је М.В. имао другачији родни идентитет, и поред тога он је у јединицама у којима је био распоредјен радио још 14 година и због тога није имао никакве проблеме“, рекао је Гашић.

Он је додао да је Хелена, односно М.В. имала редован ток каријере и напредовање у служби, али да се у решењу о пензионисању поткрала „административна грешка“.

„Административном грешком у решењу се нашла формулација која не одговара стварним разлозима, па се нашем припаднику искрено извињавам због тога и колико већ сутра позваћу и новинаре и њега да му се лично извиним због те грешке која је настала у решењу“, поручио је Гашић.

Институција Повереника за заштиту равноправности добила је притужбу удружења градјана Егал против Војске Србије и Министарства одбране због дискриминације на основу родног идентитета транс пензионерке мајора Војске Србије М.В.

Како је речено Танјугу у тој институцији Повереник је отпочео поступак утврдјивања дискриминације који ће бити окончан у законом предвидјеном року.

Удружење градјана Егал тврди да је министар Гашић наредио пензионисање мајора Хелен јер јој је „установљена дијагноза која може узроковати штетне последице по углед Војске Србије“.

Наредби је претходио предлог начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића о престанку професионалне војне службе.

Удружење Егал, медјутим, сматра да је том наредбом прекршен Устав Србије којим се забрањује дискриминација по било ком основу и додало да је Хелена (М.В) у Војсци провела две деценије и да је „огорчена због дискриминаторног поступања којем је изложена“.

vojska srbije srpski vojnici e

Примопредаја дужности команданта 250. ракетне бригаде

У касарни „Бањица“ у Београду данас (15.01.) је одржана војна свечаност поводом примопредаје дужности команданта 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства.

Нови командант 250. ракетне бригаде је пуковник Сава Миленковић који је до сада обављао дужност помоћника команданта Ваздухопловства и ПВО за операције. Досадашњи командант бригадни генерал Душко Жарковић је указом Председника Републике Србије постављен на дужност заменика команданта Ваздухопловства и ПВО.

Свечаности су присуствовали командант Ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Ранко Живак, команданти јединица Ваздухопловства и ПВО, претходни команданти 250. ракетне бригаде и команданти јединица и начелници установа из касарне “Бањица“.

Истичући да пуковник Миленковић поседује све особине које треба да красе једног команданта генерал Живак је нагласио да је велика част и обавеза бити на челу бригаде која има тако дуг и богат развојни пут као 250. ракетна бригада.

Бригадни генерал Жарковић је изразио захвалност свим припадницима бригаде што су својим радом и знањем обезбедили да јединица успешно извршава све постављене задатке.

—Овом приликом одајем вам признање на професионалном односу, пожртвовању, залагању, односу према техници, неговању традиције која краси нашу јединицу и људском односу према сваком припаднику бригаде и развијању колективног духа — рекао је генерал Жарковић.

Обраћајући се присутнима пуковник Миленковић је истакао да му је изузетна част што прима дужност команданта 250. ракетне бригаде и да ће, свестан одговорности коју са собом носи дужност коју прима, настојати да са припадницима јединице очува постојеће стање и радити на унапређењу оперативних способности јединице.

(Бета, Војска Србије)