Прочитај ми чланак

МИНИСТАР НАМЕСТИО ТЕНДЕР СВОМ ПРИЈАТЕЉУ хрватском тајкуну

0

Министарство просвете доделило је посао увођења електронских дневника хрватској компанији "Тесла", са којом је министар Младен Шарчевић тесно сарађивао и пре него што је дошао на ту функцију.

Како је објавила истраживачка мрежа КРИК, услови тендера вредног чак 1,6 милиона евра били су намештени тако да их је испуњавала само фирма Шарчевићевог пријатеља Хрвата Андреја Безјака. Зато и не чуди да је на тендер, на крају, и стигла само једна понуда – она од конзорцијума у којем је, гле чуда, била фирма „Тесла“.

Стара изрека каже „Ко лаже, тај и краде“. Закључак извуците сами…

Тако је Безјак као од шале добио прилику да заради огроман новац. Његово познанство са министром датира још из времена када је Шарчевић управљао приватним школама „Руђер Бошковић“. Ове школе тада су имплементирале Безјаков програм за учење на таблет рачунарима. И ту ништа не би било спорно да Шарчевић није наставио пословну сарадњу са Безјаком и по доласку на место министра.

На основу тендерске документације може се рећи да су услови погодовали само једном понуђачу – Немања Ненадић, Транспарентност Србија

СУМЊИВО ЈЕ – СВЕ

Само три месеца након што је Шарчевић постављен, Министарство просвете подржало је конференцију „Курикулум Србија 2016“, коју је у Београду са партнерима организовала компанија „Тесла“. На скупу је представљено увођење електронских дневника у школе, управо оно на чему ће Шарчевић и Безјак наредних месеци пословно сарађивати. Наиме, компанија „Тесла“ је шест месеци од конференције дала школама на коришћење свој програм „есДневник“ на годину дана. И овај пилот-пројекат спроведен је мимо закона јер је повереник Родољуб Шабић упозорио да је обрада података о личности у сервису „есДневник“ заправо недозвољена.

Средином ове године, расписан је и тендер за куповину е-дневника чије је услове, гле чуда, испуњавала само Безјакова компанија. Један од услова био је да може да се пријави само фирма која је у претходне три године увела систем електронских дневника у минимум 50 школа, у 10 различитих градова Србије, као и да пет од тих 50 школа има по 100 наставника. Такође, тражио се специфичан софтвер, какав има баш „Тесла“, а дати су и нереално кратки рокови које је могла да испуни само фирма која већ поседује такав софтвер.

ЧУДАН ПОКЛОН

Немања Ненадић, програмски директор НВО Транспарентност Србија, потврђује за Српски телеграф да се на основу тендерске документације може рећи да су услови погодовали само једном понуђачу.

– Међутим, оно што највише брине је одсуство поверења у систем јавних набавки, што поред свега нико није покушао да оспори овакав тендер и да затражи заштиту права. То показује да су се сви помирили са оваквим појавама. Такође, занимљива је веза између давања програма министарству, односно примања поклона од те фирме и каснијег учешћа исте те фирме на тендеру – истиче Ненадић.

Министар просвете Младен Шарчевић у одговору Српском телеграфу није порекао да је и раније сарађивао са „Теслом“, али се оградио тврдњама да на тендеру није победила ова фирма, већ конзорцијум у којем се она налази.

Могло је јефтиније

Стручњаци процењују да је набавка софтвера спроведена на штету буџета Србије јер је цена од 1,6 милиона евра превисока за овакав пројекат. Међутим, будући да због специфичних услова тендера није могла да се пријави ниједна друга фирма, није било ни конкуренције, која би спустила цену. Од уговора ће се, без сумње, овајдити компанија „Тесла“, која је претходне године лоше пословала и направила губитак већи од 10.000 евра. Из ове компаније јуче нису одговорили на питања Српског телеграфа.