Прочитај ми чланак

„Мини-Шенген“ завадио Приштину и Тирану, дрвље и камење на Раму

0

Приштина ту иницијативу сматра "исхитреном и непотебном", а Тирана, то јест албански премијер Еди Рама, учесник два до сада одржана састанка, у Новом Саду и Охриду, сматра је веома корисном за све земље региона.

То је тема којом се данас баве сви приштински медији, након што је премијер Албаније Еди Рама поручио у уторак, да супротстављање Приштине иницијатви, којом се обезбеђује бољи проток људи, роба и услуга, између земаља Балкана, угрожава спољну политику Албаније зарад својих унутрашњих политичких интереса.


Рама је то рекао и у обраћању новинарима у Охриду, а потом је гостујући на Топ ченелу поновио да је дуго објашњавао кандидату за премијера нове приштинске владе, Аљбину Куртију, у чему је значај процеса „мини-Шенгена“ и да би био веома изненађен ако он то не разуме, јер је, како је додао, Курти довољно интелигентан.

„Ако се претвара да разуме или не разуме, то је његов избор, али изгледа да се спољна политика са Албанијом користи за унутрашњу политику. Не верујем да је то најбоље, имаћемо времена да разговарамо и продубимо дискусије“, рекао је тада Рама.

Курти је потом критиковао Албанију и премијера Едија Раму, поручивши да је албански премијер требало да сачека формирање нове приштинске владе, да је та иницијатива не само „исхитрена и погрешна“, већ да је Албанија требало да тај пројекат покрене с Приштином, а не с Београдом.

„Нови Сад и Охрид су били грешка, Не почиње се са Србијом. Почиње се договором Косова и Албаније, наставља договором Хрватска-Бугарска, а затим званично Сарајево, Подгорица и Скопље, па тек на крају Београд“, навео је Курти.

Идентичног става је и кандидаткиња за премијера приштинске владе Вјоса Османи из Демократског савеза Косова.

Она је за приштинске медије рекла да је уверена да је Рама о балканском „мини-Шенгену“ разговарао најпре с Приштином убедили би га, каже, да је она лоша за Косово.

Приштински аналитичари констатују да је инцијатива, коју је покренуо председник Србије Александар Вучић, а прикључили су јој се премијери Северне Македоније и Албаније, Зоран Заев и Еди Рама, само продубила поделе у односима Приштине и Тиране, а кривицу за то виде у обема странама неспремним да ојачају међусобне односе.

Приштински Зери подсећа да је од првог састанака приштинске владе и владе у Тирани, у јануару 2014., потписана десетина споразума о заједничком стратешком управљању и евроатлантском визијом, који се, међутим, у пракси не спроводе.

Ову затегнутост у односима Приштине и Тиране коментарисао је лидер косовског Покрета за уједињење Валон Мурати упозоривши да ће настављањем таквог тренда, Косово имати несагледиве последице.

„Косовски центризам је антиалбански и, наравно, у будућности ће утицати и на напуштање социјалне и националне кохезије на Косову, отварајући тако опасне капије за будућност Косова и Албанаца“, написао је Мурати на свом профилу на Фејсбуку.

Истакао је да ако нова приштинска влада крене тим путем, који, како је навео, промовише ДСК, Приштина ће трепети велику штету, а посебно у односима с Албанијом.

„Косовоцентризам није само антиалбански, већ отвара и врата ксенофобији у нашем друштву. Сходно томе, косовоцентризам је такође антиевропска вредност, јер оно што је икада доказано на овим просторима, само је албански идентитет који обједињује сву сложеност да је Албанац сам по себи европска вредност“, навео је Мурати.

Приштински аналитичари који се противе „мини-Шенгену“ сматрају да је учешћем Албаније на састанцима у Новом Саду и Охриду, а наредни је заказан за децембар у албанском граду Драчу, Еди Рама помогао Београду.

Рама, кажу, није указао шта Тирана и Приштина могу имати од те иницијативе, као и од, како кажу, честих сусрета албанског премијера са српским председником.

Политиколог Сулејман Мехази каже да балкански „мини-Шенген“ није ништа друго него, како каже, „руско-православни утицај“ и да је зато Рамино учешће у тој иницијативи опасно за њега, Албанце, али и за цео Балкан, ЕУ и САД.

Мехази сматра да би Рама стога морао да буде опрезнији, јер учешћем Албаније у тој иницијативи он подржава, како каже, „геноциде, силовања, убиства, српске депортације грађана Косова, подржава сва Милошевићева ружна дела“.

Према његовим речима, састанак Раме, Вучића и Заева у Охриду је за, како наводи, „обједињавање православно-руских снага против напредних и демократских снага ЕУ и САД“.

„Несвесна тврдоглавост навела је Раму да напусти америчко и европско Косово и придружи се православном мини шенгену Вучићу, руском Заеву и Путину. Као што се види Србија је за Раму вреднија од целог албанског Косова“, рекао је Мехази за приштинску Бота сот.

Исто каже и професор Енвер Битићи, који сматра да је „мини-Шенген“ одступање од европских интеграција, те да је Рама подржао „балканску унију“ са свим бившим југословенским државама, минус Словенија плус Албанија.

„Ова врста уједињења је воља арогантних и ауторитативних балканских вођа, Едија Раме и Александра Вучића. И ако председник Србије зна да је ова иницијатива у интересу његове земље, зашто премијер Албаније трчи за српским, а против албанског интереса? Ово је загонетка…“, сматра Битићи.

                   ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!