Прочитај ми чланак

Миловић: Реторика Приштине показује намеру да се силом заузме север КиМ

0

vulin-kim-527-3

(Танјуг)
Косовска Митровица – Директор Владине Канцеларије за КиМ Александар Вулин и представници општина са севера Косова изразили су забринутост због „готово ратне реторике из Приштине“.

Вулин и његов заменик Крстимир Пантић данас су Косовској Митровици разговарали са председницима општина са севера Косова и начелником Косовскомитровачког округа Раденком Недељковићем.

Након разговора, Вулин је у обраћању новинарима истакао да никаквог насиља неће бити са српске стране а поводом појачаних дежурстава Срба на северу Косова, казао да разуме ту забринутост и да је управо то један од разлога његове данашње посете северу КиМ. 

Он је подвукао да нису у питању барикаде и заустављање кретања на северу покрајине, већ разумљив страх од „припадника некаквих РОСУ јединица, које овде заиста немају шта да траже“. 

„Ја одговорно у име државе Србије, у име људи са којима седим и у име људи које они заступају могу да кажем да са српске стране никакво насиље неће кренути, ми смо окренути искључиво мирном решењу, разговорима и никаквом насиљу“, рекао је Вулин. 

Он је позвао грађане на Косову и Метохији да не наседају на провокације, да буду мирни и стрпљиви и поручио да нема разлога за страх. 

“Представници међународне заједнице апсолутно су добродошли на северу Косова. И Кфор и Еулекс и ОЕБС и сви представници међународне заједнице су добродошли, могу да се крећу, њихова слобода кретања ни на који начин није угрожена, нико је неће онемогућавати”, рекао је Вулин. 

Он је истакао да за припаднике РОСУ или било какве друге наоружане војно-полицијске формације која долази од стране привремених институција у Приштини није могуће обезбедити кретање. 

Вулин је рекао да је забринутост овог становништва сасвим разумљива и оправдана, замоливши представнике међународне заједнице да воде рачуна о томе и да воде рачуна о да се такве ствари не дешавају јер, како је рекао, ником није у интересу, поготово не Србима, да овде долази до погоршања безбедносне ситуације. 

Он је казао да су РОСУ специјалне антитерористичке јединице, истакавши да на северу КиМ нема терориста већ да су терористи они “који ручним бацачима у селу Исток покушају да убију човека”, и да, ако те јединице негде треба распоредити, онда то треба урадити “тамо где нападају повратнике, где пале српске домове и уништавају српска гробља”. 

“То (дежурства Срба) није заустављање кретања, то нису барикаде, то су појачана дежурства, међународна заједница нема ниједан разлог да страхује и нема ниједан разлог да ограничава своје активности, ми смо увек ту али са друге стране ми тражимо од међународне заједнице да се јасно одреди према свему ономе што долази из Приштине”- рекао је Вулин. 

Он је посебно позвао међународну заједницу да се одреди према ономе што долази из Приштине а што подсећа на најаву насиља па чак и на ратно хушкање. 

„Ми још увек чекамо да међународна заједница јасно каже да је мир једини начин и да ни проблем КиМ у целини не може да се решава насиљем и чекамо да међународна заједница то јасно и гласно казе преко својих представника“, рекао је Вулин. 

Кад год изостане јасна политичка воља међународне заједнице онда долази до самоорганизовања људи, ми то не желимо, ми желимо да будемо мирни и безбедни, ми желимо да свака међународна организација буде баш у складу са својим мандатом, да буде статусно неутрална и да обезбеди слободу, мир и ред за све људе који живе на простору КиМ, без обзира на националност,” подвукао је Вулин. 

Он је казао да потписивање споразума између Београда и Приштине зависи од самог споразума. 

“Ако би споразум гарантовао све о чему говоримо наравно да је то могуће, а другачији споразум се неће ни потписати. Не може се прихватити нешто што неће гарантовати свеукупност живота и мира на КиМ,”- рекао је Вулин. 

Међународна заједница има мандат, средства и механизме да обезбеди безбедност за апсолутно све који живе на КиМ, рекао је Вулин додајући да зависи само од ње да ли ће то и урадити, рекао је директор Владине канцеларије за КиМ. 

Он је изразио наду да ће се у извештају Кетрин Ештон показати да се веома цени конструктивна улога Србије, да је Србија учинила много, да је Србија земља која по сваком стандарду заслужује да буде члан ЕУ. 

Он сматра да је везивање разговора о ситуацији на КиМ са 16. априлом или било којим другим датумом лоше, контрапродуктивно и да доноси много више невоље него користи. 

Председник општине Звечан Драгиша Миловић објаснио је да, “имајући у виду отворене претње из Приштине и реторику из које може да се осети намера да се силом заузима север Косова”, општинско веће и Кризни штаб у општини Звечан су донели одлуку да се на магистралном правцу Приштина – Рашка, у насељу Рударе појача будност грађана. 

“Не постављање барикада већ видљива присутност наших грађана са једним циљем – само да осматрају и да на сваку најаву уласка специјалних јединица РОСУ које немају шта да траже на северу, да се на време реагује,” рекао је Миловић након састанка са Вулином. 

Кфор, Еулекс и сви остали представници међународне заједнице који су по Резолуцији 1244 Савета безбедности на КиМ апсолутно имају и имаће слободу кретања, поручио је председник општине Звечан. 

На састанку осим председника општине Звечан били су присутни и председници општина Косовска Митровица, Лепосавић и Зубин Поток а састанак је одржан у згради Канцеларије за Косово и Метохију у Косовској Митровици.

Вулин: Од нас не зависе ни формат разговора са Приштином, ни конкретни рокови

Вулин изјавио је данас у Бањској код Звечана да је Београд изразио јасну спремност за наставак дијалога са Приштином и да је разговор једини пут да се дође до решења. 

Вулин је у изјави Танјугу рекао да ни формат разговора, ни конкретни рокови не зависе од нас. 

„Што се нас тиче, могли смо да наставимо (дијалог) и где смо стали истог оног дана када нисмо прихватили споразум“, казао је Вулин. 

Он је рекао да је Србија изразила јасну спремност да хоће да настави разговоре јер је то, како је оценио, једини начин и пут, одбацивши насиље као могућност за решавање косовског проблема. 

“Као решење остаје само дијалог. Што се нас тиче, наша врата су отворена и то не зависи од нас”, рекао је Вулин. 

Директор Канцеларије за КиМ је додао да не разуме зашто би непристајање на одређени споразум значило престанак дијалога, престанак разговора и да то само значи да се нисмо договорили и да треба наставити са радом. 

На питање има ли сазнања да ће европски комесар за проширење Штефан Филе посредовати у разговорима, јер су поједини београдски медији најавили такву могућност, Вулин је одговорио да нема никаквих директних сазнања о томе. 

Вулин је данас посетио манастир Бањску на северу Косова, а претходно је у Косовској Митровици разговарао са представницима Срба са севера покрајине.