Прочитај ми чланак

МИЛОВИ следбеници у Подгорици урлају „Не дамо државу“, „Дај Томпсона“! (ВИДЕО)

0

На Тргу независности у Подгорици окупило се неколико хиљада грађана, који носе црногорске државне заставе и певају патриотске песме. Према полицијским евиденцијама, из других градова је у Подгорицу на "патриотски скуп" дошло између шест и седам хиљада људи, углавном приватним аутомобилима и са неколико аутобуса.

Окупљање је почело нешто пре 19 часова, а најавиле су га “црногорске патриотске организације“, без навођења ниједног имена, нити конкретне организације која стоји иза скупа, који се одржава под називом “Црна Гора те зове, немаш изговор”.

Грађани певају црногорске песме попут “Ниђе небо није плаво као изнад Црне Горе”, затим познату песму “Тамо ђе се гусле чују” и многе друге.

Окупљени скандирају „Не дамо државу“ и „Устала је Црна Гора, држава се бранит’ мора, Мило легендо“, јавља дописник Спутњика са лица места.

На скупу је присутан велики број функционера ДПС-а.

Присутни узвикују “Не дамо државу”, поједини су узвикивали “Дај Томпсона”…

Приметно је присуство полиције у цивилу и униформама.

Главно место вечерашњег окупљања је Трг независности, на којем је више десетина грађана, а већи број њих је у локалима у Његошевој улици.

Најављено је да ће бакљада бити на крају програма, пре химне, па је учесницима поручено да чувају бакље.

На скупу су и министар спорта и младих Никола Јановић, председник Општине Никшић Веселин Грбовић и посланик Демократске партије социјалиста (ДПС) Богдан Фатић.

Присутни су и директори предузећа и секретаријата Главног града, Марко Ракочевић, Нусрет Цановић, Лазарела Калезић.

“Вијестима” из Управе полиције данима не одговарају на питање да ли је скуп у Подгорици пријављен.

Такође није одговорено на питање да ли је одобрен и ко је пријавио скуп. На главном градском тргу је постављена бина, а новинар РТЦГ Небојша Шофранац је најавио да ће водити програм на митингу.

“Вијестима” није одговорено ни да ли ће полиција, евентуално, како су то урадили пре две недеље, блокирати улазе у Подгорицу. Тада је саопштено да су то урадили због спречавања ширења заразне болести.

Организатори скупа, “црногорске патриотске организације”, поручиле су да ће се на вечерашњем скупу видети “господска, патриотска, европска Црна Гора”. ДПС је раније са својих званичних страница на друштвеним мрежама најављивао догађај, али су објаснили да нису организатори.

Јавна окупљања су мерама Националног координационог тела (НКТ) ограничена на 100 особа на отвореном јавном простору, уз обавезу поштовања физичке дистанце од најмање два метра између лица, ношење заштитних маски и дезинфекцију руку одговарајућим дезинфекционим средством.

Те мере су се масовно кршиле протеклих недеља на прославама изборног резултата опозиције, на такозваним ауто-литијама и такозваним анти-литијама.

Полиција је 23. августа блокирала улаз у Подгорицу, рекавши да су организовани доласци грађана спречени у циљу спречавања ширења коронавируса у складу са мерама и наредбама Министарства здравља.

Институт за јавно здравље (ИЈЗ) раније данас је саопштио да је међу преко 526 узорака, 131 био позитиван на нови коронавирус.

Клинички центар уступио паркинг „патриотама“ Портал „Ин4с“ објавио је да је Клинички центар у Подгорици уступио паркинг за учеснике, скупа чиме се нарушава мир онколошких болесника. Исти портал је објавио, позивајући се на полицијске изворе да је из других градова Црне Горе на „патриотски“ митинг у Подгорици дошло близу 7.000 људи.

Из ИЈЗ су више пута упозоравали на то да је одговорност грађана у поштовању мера кључна у борби против коронавируса, али и да је сваки скуп мимо прописаних мера потенцијална опасност за јавно здравље.