Прочитај ми чланак

Миловци хоће крвопролиће: Нека гори Подгорица Срби нам неће кројити судбину (ФОТО)

0

Страсти у Црној Гори се не смирују. После скупа опозиције и инцидената у Подгорици у понедељак увече, владајућа Демократска партија социјалиста (ДПС) најавила је протест у главном црногорском граду за недељу, 6. септембар.

Тако бар пише на званичном Твитер налогу ове странке, где наводе да би онима који је ваљда нису подржали требало показати „да нас има много“.

Foto: Dps

– Нема изговора. Покажимо да нас има много. Црна Гора прије свега – пише између осталог у позиву.

Осим што је споран због ситуације са корона вирусом, овај позив на протест споран је и због још неколико порука које се из њега могу прочитати.

Једна од њих могла би да буде она према којој ДПС не признаје резултат недељних парламентарних избора, на којима јесте појединачно освојила највише гласова, али је упитно да ли ће моћи да састави владу, с обзиром на то да су опозиционе коалиције већ направиле начелан договор о будућој сарадњи, којим би могле ДПС Мила Ђукановића да пошаљу у опозицију.

Друго, реакције на друштвеним мрежама су одмах уследиле, од којих многе од њих у најмању руку позивају на насиље и рушење главног града ове земље.

– 6. септембра, ако треба да гори Подгорица, има да гори, ако треба да се руши, има да се руши, али нам Срби неће кројити судбину…6. септембра сви у Подгорицу – пише у једној објави којом се позивају присталице на овај протест.

Црногорске „Вијести“ су питале Управу полиције да ли је скуп „Црна Гора те зове, немаш изговор“ најављен за 6. септембар пријављен њиховим органима, али одговор нису добили. Исто тако, нису добили одговор ни да ли је приведен аутор поменуте објаве који позива на паљење града.

Међутим, Управа полиције је позвала грађане да поштују законске прописе и поручила да неће дозволити сукобљавање грађана. Исто је поручио и министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић.

У исто време, представници партија које би могле да формирају нову скупштинску већину након парламентарних избора 30. августа позвале су на спуштање тензија и смиривање узавреле ситуације након проглашења прелиминарних резултата, док ДПС која би након три деценије могал у опозицију, тврди да није организатор скупа.

С обзиром на то да је позив, између осталог, упућем са Твитер налога ДПС-а, логично је помислити да ова странка стоји иза њега. Међутим, информације које стижу до медија су опречне.

У објавама на званичним страницама партије на друштвеним мрежама позив је пропраћен порукама: „Нема изговора“, „Покажимо да нас има много“ и „Црна Гора пре свега“.

Поруке су дељене и на Вибер заједници ДПС-а.

Са друге стране, да ДПС није организатор скупа у недјељу, 6. септембра, изјавио је јуче Милош Николић, портпарол ове странке.

– Организатори су одређене патриотске организације које ни на који начин нису повезане са нашом партијом – наводи се у саопштењу Николића достављеном Тањугу.

Николић наводи да, за разлику од те партије, коалиција „За будућност Црне Горе“ ових дана организује по земљи националистичке и рушилачке скупове који имају за циљ застрашивање свих оних који мисле другачије од њих.

Контрамитинга неће бити?
Са друге стране, нешто другачије поруке.

Председник Нове српске демократије Андрија Мандић, позвао је присталице да заврше славље, јер имају информације да ће бити исценираних сукоба.

– Располажемо подацима да они који су незадовољни нашом победом припремају читав низ провокација, облаче наше мајице, набавили су мантије да глуме свештенство православне цркве како би исценирали сукобе и како би на основу тих сукоба покушали да промене већинско расположење у Црној Гори, које се констатовало претходне недеље – истакао је Мандић.

Функционер Демократског фронта (ДФ) Милан Кнежевић је казао да је неопходно да сви грађани схвате да било какво славље и покушај угрожавања међунационалног склада и верског суживота представља директну помоћ ДПС-у.

– Ми то не подржавамо, нити желимо да дајемо било какву врсту оправдања за све што би могло да се деси у наредном периоду – рекао је Кнежевић.

Огласио се и лидер коалиције „Црно на бијело2 Дритан Абазовић, који каже да „не желимо да од Црне Горе правимо Северну Македонију 2015. године, то је интерес власти, знате да ни тамо нису хтели да дозволе да се конституише нова већина“.

Лидер УРА-е је истако да ће „режим” и „мафија“ учинити све да не дође до формирања нове власти, укључујући и инциденте, али је обавеза свих грађана да не подлежу томе.

Неки су, међутим, изгледа подлегли. Тако је дан након избора дошло до инцидената у Подгорици где су се сукобили појединци који подржавају ДПС са онима који му се противе, и који су успех опозиције на изборима славили на подгоричким улицама.

Осим тога, било је и другим, мањих инцидената у Бијелом Пољу, Рожајама, Пљевљима…

Шта ће и да ли ће уопште нешто бити у недељу на Тргу независности, где би у 19 сати требало да се окупе присталице власти, ако је судити по позиву, видеће се.

Оно што је, међутим, извесно јесте да су у складу са мерама Националног координационог тела јавна окупљања ограничена на 40 особа на јавном простору а, када је реч о политичком скупу, на 100 особа, уз обавезу поштовања физичке дистанце од најмање два метра, ношење заштитних маски и дезинфекцију руку.

Мере су се масовно кршиле протеклих недеља на такозваним ауто-литијама, као и „антилитијама“, па и у недељу увече и након проглашења изборних резултата, али и након тога.