Прочитај ми чланак

Милова новогодишња честитка: Грађани могу бити сигурни ЦГ им гарантује мир у 2020.

0

Подгорица -- Председник и премијер Црне Горе, Мило Ðукановић и Душко Марковић, у одвојеним новогодишњим честиткама, грађанима су обећали мир и стабилност.

Ђукановић и Марковић су позвали грађане на оптимизам и пожелели личну срећу.

Мило Ђукановић (Фото: nspm)

Ðукановић је поручио да држава грађанима гарантује мир и стабилност.

„Грађани наше државе морају бити апсолутно сигурни да је држава Црна Гора у стању да им гарантује мир и стабилност и да обезбеђује уставни поредак наше земље, да се веома ефикасно можемо суочити са свим деструктивним намерама било откуда да оне долазе, што смо показали и посљедњих дана“, навео је Ðукановић.

Оценио је да је држава показала нови капацитет да се, како је навео, „веома суптилно и веома пажљиво бави тешким историјским насљеђем подела и сукоба унутар Црне Горе, али и једнако таквом одлучношћу да не дозволимо да Црна Гора буде талац тих историјских подела…“.

Навео је и да је држава Црна Гора показала способност да решава те проблеме у складу са, како каже, најбољим европским стандардима и најбољом европском демократском праксом.

Ðукановић је оценио и да је година на измаку упркос, како каже, бројним изазовима, држави донела унапређену стабилност и напредак у многим областима.

Говорећи о економску расту, побољшању владавине права и бољем друштвеном стандарду, уз реалан оптимизам, Ðукановић је навео да Црна Гора, као одговорна чланица НАТО савеза је додатно унапрдила међународну позицију.

„Паралелно с тим, вредно смо радили на обезбеђењу добросуседских односа и сарадње у региону“, навео је Ðукановић и додао да, упркос извесним резервама у политици Европске уније, европеизација црногорског друштва и чланство Црне Горе у Европској унији остаје и даље један од најважнијих приоритета државне политике.

Црногорски председник тврди да грађани Црне Горе са оптимизмом дочекују народну годину у којој ће им, како је између осталог најавио, предати на употребу прву деоницу аутопута Бар-Бољаре, који ће са следећим деоницама створити услове који ће интегрисати ту државу И донети јој квалитетније и сигурније везе са суседима и централном Европом.

И премијер Марковић је оценио да би 2020. могла бити најуспешнија година у коју треба ући са оптимизмом и без подстицања разлика међу грађанима.

Пожелевши грађанима личну и породичну срећу, Црној Гори је пожео стабилност и свеукупни напредак.

“За остварење тих циљева, потребно је још више разумевања и толеранције…”, навео је и додао да жели да са грађани Црне Горе са оптимизмом уђу у нову годину.

„Да не подстичемо и не истичемо разлике међу нама, већ да проналазимо тачке које нас спајају или макар приближавају једне другима. То је заједнички интерес свих нас, а пре свега младих генерација према којима бисмо сви морали да имамо исту обавезу: да им оставимо Црну Гору стабилну и развијену, без подела и хипотека прошлости“, навео је Марковић.