Прочитај ми чланак

МИЛОВ РАСПОП: Иринеј као да је из контејнера, хтели би да понове Сребреницу у ЦГ

0

Распоп Мираш Дедеић тзв. митрополит Црногорске православне цркве ЦПЦ Михаило, у разговору за Радио Сарајево је коментарисао изјаве патријарха СПЦ Иринеја.

Говорећи о јучерашњем скупу испред Храма Христовог Васкрсења у Подгорици каже да га “јесу Срби направили, али, богуми, нашим новцем”.

“Па, ће и то доћи на тапет, да се и о томе мисли”, вели Михаило.

Коментаришући оштре реакције патријарха Иринеја и Београда, мирополит Михаило каже:

“Овако могу да кажем, из контејнера може свашта да излази. Али нам то не треба одвраћати пажњу толико.”

Према његовим ријечима, пријетње из Београда нису новост. Појашњава да патријарх СПЦ, поједини епископи, попови, али и политичари “на сва уста говоре против Црне Горе, Црногорске цркве, Црногораца”.

“Српски патријарх Иринеј, сиромах, не зна много. Он мисли ако се некоме да власт да може да говори било шта. Он, рецимо, говори да је српска република у Босни, српска република Србије, а Црна Гора да је држава Србије!? Никако да се отресу ‘велике Србије’. Српска православна црква, Србија, њени извјесни политичари чак говоре да је Црна Гора најкомплетнија “српска држава” итд. ‘Велика Србија’ је завршена прича. Надали су се Црној Гори и сарадњи са нама, али то је дошло до врхунца и званично је нестало велике Србије”, истиче митрополит Михаило.

Надаље, додаје како према становишту СПЦ и државе Србије у основи Црногорци немају ништа.

“Они сматрају да је ово српска земља, српска црква, српски језик, српска историја, српска политика, српски су сви споменици… Као да смо ми неки дошљаци. Само што не кажу да смо са друге планете. А можда ће и то рећи. Њихов отац нације Добрица Ћосићје једном добро рекао, а то је да су ‘Срби све на лажи добили’. Истина је. То се може доказати”, подвлачи Михаило.

Према његовим ријечима, овакви напади на Црну Гору може да упућује на то “да хоће да понове једну врсту Сребренице и овдје”.

“Сребреница је завршена. Сребреница је данас света земља. Сребреница је велики геноцид у хисторији Балкана и Европе. Сребреница је примјер и узор да таква зла више не чинимо. А Срби, ако то опет желе да раде, могу на некој другој територији. Балкан се, срећом, ослободио од Србије”, навео је он.