Прочитај ми чланак

Милош Јовановић: Док је замрзнут конфликт – јачати економски, војно, друштвено

0

Члан Председништва "Покрета Метла 2020" Милош Јовановић изјавио је да држање проблема Косова и Метохије у статусу замрзнутог конфликта омогућава да се ради на даљем јачању земље - економски, инфраструктурно, војно, културно и друштвено.

Јовановић, који је и председник Демократске странке Србије (ДСС), навео је у ауторском тексту за новогодишњи број недељника Печат да би прихватање сецесије довело до даљих геополитичких проблема и опасности.

„Прва од њих се зове Велика Албанија, чије би евентуално стварање дестабилизовало цео регион, имајући у виду албанске претензије у Македонији и Црној Гори. Сама Србија би била подложнија даљим сепаратистичким покушајима и цепању територије, од Рашке области преко југа централне Србје, до АП Војводине“, написао је лидер ДСС-а.

Према његовим речима, „данас је барем јасно да се Крајина бранила у Словенији, Косово у Крајини, а да се Рашка област и цела Србија бране на Косову и Метохији“.

Јовановић је истакао да се преговарати увек може и мора, али на јасним основама и у задатим оквирима Устава Србије и правно-обавезујуће Резолуције 1244 Савета безбедности УН. Он сматра и да држава мора да буде спремна да реагује на адекватан начин у случају да безбедност Срба у јужној покрајини буде угрожена од стране Албанаца.

„Коначно, потребно је имати и спреман одговор на могућност уједињења Косова и Метохије и Албаније, одговор којим би се у балканску једначину увела и Република Српска, а можда и делови других држава“, закључио је Јовановић.