Прочитај ми чланак

МИЛОГОРЦИ У ПАНИЦИ ЗБОГ ТРАМПОВЕ ИЗЈАВЕ: Црну Гору препушта РУСИЈИ!

0

Oбавезa САД да брани друге чланице НАТО је доведена у питање и Трампову изјаву тумаче као одрицање Запада од Црне Горе

На питање новинара зашто би његов син ишао да брани једну Црну Гору, Трамп је навео да и он поставља исто питање.

“Црна Гора је мала држава са веома снажним људима. Они су веома снажни људи. Они су веома агресивни људи, можда ће постати агресивни и честитам – у Трећем свестком рату смо!“, навео је Трамп.

Управо ову изјаву многи су критиковали, међу њима су и сенатор Џон Мекејн, као и генерал Весли Кларк.

Мекејн је на Твитеру написао да је народ Црне Горе смело издржао притисак Путинове Русије.

“Сенат је гласао 97-2 у корист приступања Црне Горе у НАТО. Нападајући ту земљу и доводећи у питање обавезе НАТО, председник препушта Путину да вуче конце“, написао је он.

Додао је и да ће Путин учинити све да разбије савез.

“2016. је замало успео у томе да сруши црногорску на демократски начин изабрану владу и да убије премијера у намери да спречи ту земљу да уђе у НАТО“, написао је Мекејн.

Бивши генерал НАТО Весли Кларк такође је ово прокоментарисао Трампову изјаву.

“Као бивши НАТО командант, знам да члан 5 постоји како би спречио избијање рата. То је разлог зашто је био позван само једном – након 9/11. Црна Гора и даље шаље трупе у Авганистан, за нас“, рекао је он.

Кларк додаје да је Црна Гора била под сталним притиском Русије више од деценију, као и да је “чак покушала да убије њиховог председника“.

“Трампови коментари ослабљују НАТО, дају Русији дозволу да проузоркују невољу и повећавају ризик од обновљеног конфликта на Балкану“, навео је он.