Прочитај ми чланак

Мило уплашен, Вучић и опозиција на потезу: Резолуција о угрожености Срба у ЦГ!

0

Гост ванредне емисије медијских кућае „Центар” и „Србин.инфо”у емисији „Интервју”, био је Немања Вучковић, председник „Студентског клуба” са Правног факултет и један од организатора студентских окупљања у центру Београда којим се даје подршка српском и православном народу у Црној Гори у његовој борби за очување православних храмова и светиња.

Тема емисије је била народна и студентска акција сакупљања потписа за народну иницијативу за усвајање Резолуције о угрожености Срба у Црној Гори.

„Од уторка 28.01.2020. започело је споменута акција потписивања широм Србије, а сви који би се укључили у сакупљање 10 или више потписа могу се јавити на мејл скпфбг@гмаил.цом.

Потписивање народне иницијативе законски траје седам дана (28.01. – 03.02. ). Потребно је да сакупимо 30.000 потписа грађана Републике Србије да бисмо упутили Резолуцију о угрожености Срба у Црној Гори народним посланицима у Народној скупштини Републике Србије.Тада ће наши посланици, како из власти тако и из опозиције, имати могућност да одлучују да ли ће дати подршку Србима и Српској православној цркви у Црној Гори или не”, истакао је у емисији Вукчевић и додао:

„Текст РЕЗОЛУЦИЈЕ О УГРОЖЕНОСТИ СРБА У ЦРНОЈ ГОРИ
Народној скупштини Републике Србије, у целости гласи:

– Имајући у виду највише и општеприхваћене државне и националне интересе, а с обзиром на тренутна политичка дешавања и положај Срба у Црној Гори


1. КОНСТАТУЈЕ стање угрожености Српске православне цркве, свих њених епархија, имовине, свештенства и верника у Црној Гори.

2. КОНСТАТУЈЕ дискриминацију Срба у Црној Гори у битним областима живота и рада, права на језик и писмо; дискриминацију заступљености Срба у државним органима и привредним друштвима чији је оснивач држава Црна Гора.

3. ОБАВЕЗУЈЕ органе извршне власти, пре свега председника Владе Републике Србије и председника Републике Србије да, користећи сва правна средства по највишим међународним стандардима, предузму све расположиве мере и активности у циљу реалне заштите и остварења свих легитимних права Српске православне цркве и свих Срба у Црној Гори.

4. УТВРЂУЈЕ да ће се сваки будући акт органа државе Црне Горе против права Срба у Црној Гори сматрати актом грубог кршења њихових људских права, као и обавезу Републике Србије да предузме све правне и дипломатске мере у циљу заштите њихових права.”