Прочитај ми чланак

МИЛО спрема хаос на Цетињу! Дритан сазвао ванредну конференцију, па му поручио…

0

Потпредседник Владе ЦГ Дритан Абазовић позвао је данас у име листе "Црно на бијело" на чијем је челу, грађане на мир, уздржаност и толеранцију. Он је казао и да је поводом устоличења Јоаникија јутрос причао са једним од лидера Демократског фронта (ДФ) Миланом Кнежевићем, те да му је речено да чланови тог политичког савеза неће доћи на Цетиње.

„Сви смо на неки начин браћа и сестре и сви треба да унаприједимо Црну Гори и учинимо је европском државом. Листа Црно на бијело је за то да се избјегне сваки вид екстремизма. Сигуран сам да већина грађана није на страни иједног екстремизма, огромна већина је за пут стварања европског и просперитетног друштва“, казао је Абазовић на конференцији за медије.

„Апелујемо да Црна Гора зна да ће послије петог бити шести, а послије шестог биће седми септембар и циљ је да сваки дан буде бољи“, рекао је Абазовић.

За 5. септембар најављено је устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија у Цетињском манастиру.

Председник ЦГ и Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић је 28. августа саопштио да ће 5. септембра доћи на протест на Цетињу, ако Српска православна црква (СПЦ) не одустане од намјере да устоличи Јоаникија у Цетињском манастиру.

Абазовић је на прес конференциј рекао да ће се наредних дана знати да ли њихови апели имају одјека.

„Има веће поларизације и наелектрисане реторике, али нема ничега неуобичајеног и спорног. Све службе су урадиле све што је до њих и морамо грађанима гарантовати њихова права. Да ли ће неодговорни појединац или група, да ли ће се нешто појавити у међувремену, то је нешто што не може да се искључи, али циљ је да подстакнемо грађане на суздржаност“, казао је он.

Абазовић је поручио да би сви политичари били неодговорни када би рекли да не постоји забринутост.

„Да ли је било смишљене пропаганде за дизање тензија – јесте, да ли иза тих медија стоје криминалне групе – стоје, зашто нијесу процесуирани – зато што нема тужиалштва. Неки медији се понашају неодговорно и подижу тензије за рачун неких политичких структура. Али мислим да су грађани трезвенији од тих политичара. Има оперативних сазнања да има одређених група, али ја их нећу износити. Учинићемо да се сва лица која раде нешто незаконито процесуирају“, рекао је Абазовић.

Он је рекао да имају најављени скуп који није пријављен.

„Да сам ја шеф државе сам бих ставио потпис на пријаву, а не да гурам грађане у то. Да је заиста посвећен интересима ЦГ отишао бих у Министарство унутрашњих послова (МУП) и пријавио скуп“, рекао је Абазовић.

На питање да ли има информације да ли ће се предсједник ЦГ Мило Ђукановић појавити на Цетињу, одговорио је да мисли да се неће појавити.

„Све што је радио 30 година је један блеферски поступак. Сматрам да би било добро да се појави јер би скуп био безбједнији“, казао је Абазовић.

На питање хоће ли забранити скуп против устоличења Јоаникија, рекао је да не могу забранити нешто што није пријављено, што је како је казао правни нонсенс, и да до недјеље формално не знају да ли има скупа.

Казао је да што се тиче скупа који је за 4. септембар најављен испред Храма Христовог Васкрсења у Подгорици којем треба да присуствује и српски патријарх Порфирије, нема назнака да ће бити нешто високог ризика.

„Очекује се велики скуп, а то ће захтијевати корекцију редовног саобраћаја“, казао је Абазовић.