Прочитај ми чланак

МИЛО: СПЦ није постојала 1918, закон остаје; ОПОЗИЦИЈА: Побијте нас, не дамо

0

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић поручио је да Предлог закона о слободи вјероисповијести неће бити повучен са дневног реда и да он и Влада Црне Горе имају апсолутни легитимитет да разматрају то питање, јер Српска православна црква (СПЦ) 1918. није ни постојала.

„Ми смо представници народа и ми одлучујемо о овим питањима. Отуд ми право јер сам стекао легитимитет да пред грађанима о томе одлучујем и немам намјеру да било коме то објашњавам и да се пред било ким повлачим. То питање је на дневном реду не мојим приједлогом и зато од моје стране не може бити ни повучено“, рекао је Ђукановић у Скупштини.

Мило Ђукановић (Фото: nspm)

Он је казао како идеја обнове „црногорске православне цркве“ (ЦПЦ) има пуно историјско утемељење, уз оцјену да је апсолутна неистина да се тим законом отима имовина Српске православне цркве (СПЦ), јер СПЦ прије 1918. године није ни постојала.

„Прво, 1918. нема СПЦ, она настаје 1929. године. Године 1918. постоји ЦПЦ, а те године у правном систему Црне Горе не постоји акт којим је другачије дефинисана имовина цркве, до као државна, дата на употребу цркви и прецизно се предвиђа да је нико не може продати без претходне одлуке државног органа. Како је сада тако правно утемељена државна имовина прешла у друге руке, то морамо да видимо“, поручио је Ђукановић.

Он је истакао да је то, између осталог, питање одговорности и других надлежних државних органа и кривичне одговорности оних који раде у томе.

„Али плашим се да се не може свести на то. Плашим се да је то мањи дио проблема, а већи дио проблема из невремена 1918. године је у томе коме смета да се кроз редован поступак пред црногорским судовима докаже истина. Смета ономе који зна да то није његово и који би да без доказивања задржи то што му не припада“, навео је Ђукановић.

Опозиција у Скупштини ЦГ: Побијте нас, нећемо дозволити гласање о закону о слободи вјере (видео)

Посланик Демократског фронта (ДФ) Славен Радуновић поручио је да се у Скупштини Црне Горе неће гласати о Предлогу закона о слободи вјероисповијести „преко живих“ посланика тог политичког савеза.

„Што се тиче посланика ДФ-a, ми вам гарантујемо да нећемо дозволити да се у овом дому, преко нас живих — можете да нас побијете, можете да нас похапсите, доведите специјалне јединице — гласа о том закону“, поручио је Радуновић.

Он је позвао посланике из власти да не гласају о закону.

„Позивам вас још једном, братски, немојте то да радите прво својим породицама, немојте да покушавате да усвојите закон, којим ћете покушати да силом отмете цркве Митрополији црногорско-приморској, која је пуно вјерника. Немојте их узимати како бисте их у једном или два корака предавали псеудо-религијским заједницама.“

„Макар десет од вас ми је у непосредним разговорима рекло: ’Ух, шта нам раде ови наши гдје сад ово да нам ставе, па знају ли они какав сам ја са тим и тим попом, колико ја пута идем у цркву‘, и тако. Умјесто тих прича ако дође до тог момента немојте притиснути тастер. На вама је историјска одговорност према вашим породицама“, додао је Радуновић у Скупштини током расправе.

Кнежевић: Да донесемо бензин и запалимо Скупштину

Још оштрији је био један од лидера ДФ-а и предсједник Демократске народне парије (ДНП) Милан Кнежевић, који је поручио да сви треба „да донесемо по флашу бензина, поспемо и клупе и себе и ако треба да се запалимо“.

„И ми и ова Скупштина не треба да постојимо уколико је она спремна да донесе овакав закон о слободи вјероисповјести“, рекао је Кнежевић уз поруку да нема „часније, светије и љепше смрти од страдања бранећи оно у што вјерујеш, а то су наши манастири, мошти наших светаца и духовно историјско наслијеђе на којем смо се подигли“.

ДПС: Нећемо одустати од закона о слободи вјере

„Неће нас застрашити пријетње и увреде“, рекао је посланик Демократске партије социјалиста (ДПС) Драгутин Паповић и нагласио да ће се и даље спроводити политика која је усаглашена са међународним стандардима, правним поретком Црне Горе, али и оним што су најбоље вриједности црногорског друштва.

„Успоставили смо праву мјеру, а они који то критикују желе управо супротно — да Црна Гора функционише као држава подијељена по националним и вјерским шавовима. Ми то нећемо дозволити.“

Паповић је такође реаговао на пријетње посланице опозиционог ДФ-а Марине Јочић, која је рекла да се у Црној Гори спрема „крваво коло“.

„Вама из ДПС-а треба, као што је Свети Василије Острошки, слава му и милост, по глави ударио Мардарија који је потписао унију са католицима. И да знате, тај штап којим је Свети Василије ударио Мардарија и вратио га на вјеру прађедовску, тај штап ће бити у рукама ДФ-а“, рекла је Јочићева незадовољна због Приједлога закона о слободи вјероисповјести.
Њен партијски колега Будимир Алексић је рекао да „Црна Гора није грађанска држава и овдје се, умјесто грађанске, ствара национална и националистичка држава у којој постоје грађани првог, другог и трећег реда“.

                  ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!