Прочитај ми чланак

МИЛО ПРИЗНАО: Фотографија са Вучићем и Дахланом настала у кући председника Србије

0

Црногорски председник Мило Ђукановић казао је да је фотографија са Вучићем и Дахланом (бивши шеф палестинске обавештајне службе повезан за међународним шверцом оружја кога је Палестина ставила на потерницу) настала код председника Србије у кући.

„У кући председника Вучића“, одговорио је Ђукановић на питање новинарке Н1 где је слика фотографисана.

Ђукановић је рекао да не може да се прецизно сети које године је то било.

„Мислим да је председник Вучић управо прешао на председничку дужност, претходно је био у Влади потпредседник па председник. Али то је било време када би се договарали да поразговарамо…“, каже Ђукановић.

Н1: О чему?

Ђукановић: О разним политичким питањима. Па, много је питања било. Најмање је ту било питања односа Србије и Црне Горе јер су тада ти односи изгледали добро. Било је више питања која су се тицала економског и политичког развоја и неке спољнополитичке сарадње. Ја сам, имајући у виду дуги стаж, имао више искуства и сарадње са одређеним земљама, са одређеним регијама итд. Трудио сам се да то своје искуство поделим са председником Вучићем, рачунајући да од тога може бити само добро и Србији.

Према речима Ђукановића, Mохамед Дахлан се тада затекао у Београду.

„У једној фази, не у току читавог разговора, када смо председник Вучић и ја завршили наше теме, онда нам се придружио, попили смо пиће…“, навео је Ђукановић.

Н1: Јесте ли говорили о неким инвестицијама?

Ђукановић: Мислим да је тада било говора о инвестицијама у Београду. Тај део разговора су водили господин Дахлан, и људи који су били у друштву са њим, са председником Вучићем. Ја сам био кратко, поразговарали мало о неким заједничким домаћим темама и вратио сам се у Црну Гору.

Ђукановић је у интервјуу рекао и да „државна политика Србије мора да прихвати да је Црна Гора независна држава која има право на избор свог пута“.

„Да престане са оценама, које сте као и ја пуно пута прочитали, од стране председника Вучића као кључна замерка његовом претходнику Борису Тадићу да је пустио Црну Гору да оде. Црну Гору није нико пуштао, Црна Гора је хиљадугодишња држава која је својом вољом ушла у другу Југославију, била њен део све до деведесетих година, остала део СРЈ после распада СФРЈ, која је у датом тренутку одлучила да обнови своју независност и то је ствар наше воље“, рекао је Ђукановић за Н1.

Н1: Идете ли приватно у Београд? Јесте ли долазили после 2013. године?

Ђукановић: Како не. Сигурно нисам у последње две године, али пре тога да. Имам пријатеље у Београду, Новом Саду, имам породицу…

Ђукановић је додао да, „колико год се неки центри трудили да од њега направе антисрбина“, да им то не полази за руком.

„Нисам ни антисрбин, ни антихрват, ја сам Црногорац, човек који има најбоље емоције према свима који живе у Црној Гори, према свима из нашег окружења, према свим људима генерално. Према томе, зашто бих избегавао Србију, зашто бих избегавао Београд? Не пада ми на памет“, истакао је Ђукановић.

Дахлан је под Вучићем 2013. године добио српски пасош, а до 2014. године српске пасоше добили су и чланови његове породице и блиски сарадници, како наводи истраживачка мрежа БИРН. Они су известили и да Дахлан изнајмљује луксузну вилу у београдском насељу Дедиње, у којој је раније боравио Борис Тадић док је био председник Србије.

Дахлан је главна веза Мила и Вучића са Уједињеним Арапским Емиратима и стоји иза арапских инвеститора у Србију, почев од продаје ЈАТ-а до шверца оружја.