Прочитај ми чланак

МИЛО ОПЕТ НА ЧЕЛУ ДПС: Били смо партија са српско-црногорским осећањем

0

Мило Ђукановић остаће предсједник Демократске партије социјалиста (ДПС) а његов замјеник Душко Марковић, одлучено је на осмом конгресу те партије који је одржан у Подгорици. Лидер ДПС-а Мило Ђукановић казао је да Црна Гора мора имати јасно осмишљену идентитетску политику, те да је неопходно сузбити грубо оспоравање црногорског идентитета. ДПС, каже Ђукановић, има разумијевања за очекивање једног дијела јавности да се обнови историјски неупитна Црногорска православна црква (ЦПЦ).

Примарни интерес је, како је рекао, снажење државног идентитета Црне Горе: „И то мора бити много више до сада одговорност свих државних институција“.

Ђукановић је рекао да ДПС уважава потребу свих националних заједница да афирмишу своје идентитете: „Зато се противимо сваком покушају оспоравања или наметања идентитета“.

Он је рекао да се мора одлучно сузбити грубо оспоравање црногорског идентитета.

„Највећа је обавеза владајућих субјеката да на ову осјетљиву тему водимо толерантан дијалог са свима. Кроз то гледамо и на актуелне дилеме о црквеном питању у Црној Гори. Закон нам треба да уреди односе између државе и цркве. Није циљ да се мијењају насилно власнички односи, али свака држава има право и обавезу да провјери да ли су ти односи претрпјели нелегалне промјене које немају покриће у архивској документацији“, казао је Ђукановић.

ДПС, како је рекао, има разумијевања за очекивање једног дијела јавности да у процедурама утемељеним у грађанским и канонским прописима и правилима обнови историјски неупитну Црногорску православну цркву (ЦПЦ).

Цитирао је Нелсона Менделу, који је рекао „Увијек изгледа немогуће, док се не уради“, као да се то, како је рекао, односило на Црну Гору.

„У вртлогу 90-их, упркос заведености емоцијом југословенства, суочени са избором између рата и мира, одабрали смо мир и суживот свих вјера и нација, и успјели да одбранимо ту вриједност, што никоме није пошло за руком“, рекао је Ђукановић.

Он је рекао да је Црна Гора успоставила одрживост, а ускоро и потом одличан темпо развоја црногорске економије.

Да се Црна Гора поколебала крајем деведесетих година, како је рекао, НАТО и ЕУ би нам данас били веома удаљени, ако би Црне Горе уопште и било.

Морали смо да се мењамо, од комунистичког наслеђа са српско-црногорским осећањем до грађанске партије левог центра

Сва постигнућа Црне Горе резултат су политике коју је предводио ДПС, првих година самостално, а онда у аранжману са партијама у коалицији.

„Користим прилику да искрено захвалим коалиционим партнерима за одговоран и патриотски однос према нашем заједничком државном дому“, рекао је Ђукановић.

Казао је да је ДПС морала мијењати од партије покрета са доминантним комунистичким насљеђем у којој је живјело двојно српско-црногорско осјећање, до данас – организованем, модерне и снажне грађанске партије лијевог центра.

„Способна да препознаје матичне политичке процесе на глобалној, европској и регионалној сцени“, истакао је Ђукановић.

Говорећи о периоду између два конгреса, Ђукановић је рекао да су га обиљежили снажни притисци дијела домаће јавности, подржане са стране, како би се промијенио курс Црне Горе, односно чланство у НАТО алијанси.

„Свакодневно, дуже од годину, појачавала су се пријетећа упозорења што јој се може догодити ако настави евроатлантским путем развоја“, рекао је Ђукановић.

Чланство у НАТО круна реформских напора

Црна Гора, како је поручио, никад неће дозволити да се у име прошлости затире њено право на бољу и срећнију будућност.

Чланство у НАТО била је круна наших реформских напора на усвајању високих демократских стандарда: „Настављен је динамичан процес преговора с ЕУ, отварање поглавља је суштински завршена“.

Ђукановић каже да је и данас Црна Гора неупитни лидер интеграције региона, досљедња да испуни све услове за чланство.

Указао је на значајне инвестиције које се данас реализују Црној Гори, те милионске инвестиције откад је наша земља постала чланица НАТО савеза.

„Истраживање нафте и гаса у нашем подморју је у току, са оптимистичком пројекцијом исхода“, рекао је Ђукановић.

Развијају се, каже, Порто Монтенегро, Луштица беј, Портонови, а планирани су још многи пројекти који ће промијенити Црну Гору као елитну туристичку дестинацију.

Ђукановић је рекао да би све било лакше кад би на послу европеизације имали на другој страни пертнера који нас подстиче.

ДПС je морала мијењати од партије покрета са доминантним комунистичким насљеђем у којој је живјело двојно српско-црногорско осјећање, до данас – организованем, модерне и снажне грађанске партије лијевог центра

„Нажалост ЕУ је суочена с кризама, миграцијама, Брегзитом… а још нема ни наговјештаја у ком би правцу ишао сценарио превазилажења угрожене глобалне конкурентности Европе. Реторички, Брисел афирмише политику проширења ЕУ, али она је вољом показује се важнијих центара политичке моћи суштински заустављена, или пролонгирана на дужи рок“, рекао је Ђукановић.

То нас, како је рекао, више брине него што нас брине динамике проширења као Балканце.

„Усред те конфузије, ми и даље видимо уједињену Европу као једину реалну шансу њеног престижа“, истиче Ђукановић.

Чланство Црне Горе у ЕУ, како је рекао, остаје наш стратешки циљ, са пуном свијешћу да то остварење неће зависити од посвећености реформама..

Наставићемо, каже он, посвећено да доприносима добросусједској сарадњи у региону.

„Данас, више него икад, улагање у образовање и науку је улагање у будућност“, поручио је Ђукановић.

Ђукановић уочи почетка конгреса подсјетио на посљедице разорног земљотреса који је погодио Албанију, уз обећање да ће наша земље наставити да помаже сусједној земљи.

„Изражавамо им наше искрено саучешће и жеље за брз опоравак повријеђених“, рекао је Ђукановић, захваливши се представницима партија из Албаније који присуствују конгресу упркос, како је рекао, невољама које су задесиле ту државу.

Конгресу присуствују македонски премијер Зоран Заев, предсједник СПО Вук Драшковић, лидер Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак, те предсједник СДП-а Србије Расим Љајић.

Брајовић: Пред Црном Гором никад лакши избор

Минутом ћутања присутни су одали пошту и преминулим члановима ДПС-а између два конгреса.

Лидер Социјалдемократа Иван Брајовић казао је да никада Црна Гора у свом миленијумском трајању није имала лакши избор као што га има посљедњих и наредних година.

„Да бира између прошлости у којој је залагала своју слободу и независности и будућности у којом са својом слободом и независношћу ствара нове савезе, као што је НАТО и ЕУ“, рекао је Брајовић.

„Никада Црна Гора у свом миленијумском трајању није имала лакши избор“: Брајовић

На том путу смо, како је рекао, природни партнери, а циљеви су оствариви јер имају подршку грађана.

„Одлуке су на нама, а ми сигурно бирамо прогрес. Потребан нам је бољи животни стандард, Црну Гору да учинимо богатијом, да радимо на превазилажењу подјела у земљи. Сви морамо тражити нова рјешења“, рекао је Брајовић.

У свему томе, сматра он, ДПС има највећу одговорност као највећа партија црногорске политичке сцене.

Премијер Сјеверне Македоније Зоран Заев пожелио је успјешан конгрес ДПС-у, уз оцјену да је под руководством ДПС-а и Ђукановића лидер у овом дијелу Западног Балкана.

Представници мањина поносни на партнерство

„Ви сте и лидер по економском расту и БДП-у“, рекао је Заев.

Политички директор Бошњачке странке (БС) Суљо Мустафић рекао је да су се БС и ДПС среле још 2006. на историјиској прекретници – обнови независности Црне Горе.

„То партнерство које уважава разлике траје више од деценије. Поносни смо на заједнички остварена историјска прегнућа, очувану мултиетничку стабилност, улазак у НАТО и учешће представника мањинских народа у институцијама државе“, рекао је Мустафић.

Адријан Вуксановић из ХГИ казао је да је поносан ан резултате које су заједнички остварили. Подсјећа да је у Црној Гори сачуван мир, а да је цивилизована држава повратила своју независност.

Лидер Либералне партије (ЛП) рекао је да још од краја 1997. године и предсједничких избора, кад су либерали пресудно подржали кандидата Ђукановића, траје сарадња политике либерала и ДПС-а, која је од тада на сличном црногорском и европском курсу.

„Након борби које су утемељиле магистралне правце развоја морамо радити на економском развоју. На том путу ЛП као чланица АЛДЕ савеза биће искрен партнер ДПС-а и наших блиских политика“, рекао је Поповић.

Хрватска и Црна Гора су две пријатељске земље

Он се захвалио ДПС-у на веома плодној сарадњи између двије партије, коа ће се, како вјерује, наставити и у наредном периоду.

По свим вриједностима, каже он, Црна Гора је већ дио Европске уније.

„Оно што је посебно битно да нагласим је да сам радостан што смо ушли у НАТО и што су Хрватска и Црна Гора двије пријатељске земље“, рекао је Вуксановић.

На конгресу је приказан и филм у којем се наводи да су изборну 2016. годину обиљежили рушилачки протести опозиције у организацији ДФ-а, док је изборни дан одржан у атмосфери незапамћених иностраних притисака, док је кулминирао покушајем државног удара, што је предмет судског поступка.

Оно што је посебно битно да нагласим је да сам радостан што смо ушли у НАТО и што су Хрватска и Црна Гора двије пријатељске земље

У филму се подсјећа да, упркос притисцима инутра и споља, политички противници нијесу успјели да спријече чланство Црне Горе у НАТО, јер је Црна Гора 5. јуна 2017. постала чланица најмоћнијег политичког савеза.

Указује се на убрзан и динамичан економски раст Црне Горе.

Предсједник Демократске уније Албанаца (ДУА) Мехмет Зенка рекао је да је Црна Гора прошла тешка времена, те да је поносан на Црну Гору гдје ћемо се сви гледати, а да се не срамотимо једни према другима.

„И поред свих похвала који долазе од међународних фактора имамо оне који то негирају. Нека им га“, поручио је Зенка.

Он као предсједник ДУА пожелио је ДПС-у сваки успјех, и да буду још јачи и умнији.

Предсједник Форце Назиф Цунгу казао је да подршка албанском народу, како за вријеме рата на Косову, тако и након земљотреса у Албанији, Албанце чини поносним.

„И потврђује исправну одлуку за сарадњу са ДПС-ом. Поносни смо што смо дали допринос чланству у НАТО“, рекао је Цунгу, напомињући да је Црна Гора почела са валоризацијом својих потенцијала.

Предсједник Демократске партије Улцињ Фатмир Ђека рекао је да су увјерени да је снажна ДПС с Милом Ђукановићем на челу гарант стабилности и гарант мултиетничких односа у земљи.

„У једну коалицију, у један блок, не окупља нас оно што смо били јуче, него оно што ћемо сјутра заједнички предузимати“, рекао је он.

Расим Љајић: Кључни изазов на почетку 21. века је национализам – сви треба да учимо од ДПС

У име СДП-а Србије обратио се Расим Љајић, који је казао да је наше пријатељство издржало све ове године, и турбулентне периоде.

„У политици је најважније да трајате, а ви не само да трајете, него побјеђујете“, рекао је Љајић.

Он је рекао да без јаке страначке инфраструктуре нема успјеха, ма колико идеја партије била добра: „Овај конгрес говори о снази партије какав је данас ДПС. То је оно што треба свакој модерној социјалдемократској странци данас“.

Љајић је рекао да би сви требало да уче на ономе што ДПС ради.

„Кључни изазов пред свима нама на почетку 21. вијека је јачање популизма и национализма. Не смијемо то потцијенимо“, рекао је Љајић на конгресу ДПС-а.

Рекао је да вјерује да ће се односи Србије и Црне Горе развијети на здравим односима двије независне и самосталне државе.

Ненад Чанак: Сви смо ми на истом путу

Лидер Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак испричао је да се сликао и поздравио са два делегата, која су му рекла да су уствари Албанци.

Питао је присутне како је могуће да смо дошли у ту фазу да се представљамо по ономе што смо по националности.

„Сви смо ми на истом путу. Ја мало теже ходам него прије 30 година, али док један корак могу да направим, тај корак ће бити у правцу Европе, у правцу братства Црне Горе и Србије, јер немамо ми никог сем једни други“, рекао је Чанак.

Рат по рат, избори по избори, државни удар по државни урад, каже Чанак, и прође живот.

„Треба нешто оставити потомству, ви имате што да оставите, имате да им оставите Црну Гору коју сте створили, која је ваша, и морате је чувати јер је Црна Гора једина држава икада коју ћете истински моћи да назовете својом“, рекао је Чанак.

Вук Драшковић: Да је 2016. пала Црна Гора, она би постала база за антизападни продор у Србију – надам се да ћемо и ми у НАТО

Предсједник Српског покрета обнове (СПО) Вук Драшковић подсјетио је да на претходном конгресу подржао чланство Црне Горе у НАТО, те да је остварена та побједа.

„Та побједа није прекретна само за Црну Гору. Замислимо шта би се десило да је успио онај план од јесени 2016, да је тада пала Црна Гора и постала база за антиевропски и антизападни продор у Србију, Сјеверну Македонију и Босну и Херцеговину. Шта бисмо данас имали. Имали бисмо балканску Сирију и такозване замрзуте конфликте“, рекао је Драшковић.

То, како је рекао, не смијемо да заборавимо.

„НАТО алијанси придружиће се и Сјеверна Македонија. Већинско је расположење за чланство у БиХ.Преостаје ми да изразим наду да ће и Србија на ту страну демократског свијета“, рекао је Драшковић.

Зукан Хелез: БиХ изједају три национализма и два сепаратизма – надам се да ћемо бити као Црна Гора

Зукан Хелез из СДП-а БиХ рекао је да црногорску химну зна напамет, јер је давно учио у основној школи, али је тужан што не може да зна химну своје земље БиХ, јер имају музику, али не и текст.

„Националисти који владају БиХ 30 година не могу да се договоре око текста химне“, казао је Хелез.

Најавио је да ће и БиХ помоћи комшијама Албанцима да преброде посљедице разорног земљотреса, као што је БиХ помогла Црној Гори 1979. године.

„Док је БиХ крварила, Црна Гора је прошла некрзнуто, добили сте независност захваљујући ДПС-у, Ђукановићу и то морате да цијените“, рекао је Хелез.

Подсјећа да је БиХ независност добила 10 година прије Црне Горе, али да је изједају три национализма и два сепаратизма. Сања дан, како је рекао, кад ће БиХ бити као Црна Гора.

„Највећа вриједност коју је остварио ДПС с коалиционим партнерима је чланство у НАТО. Ово је подручје трусно, не само сеизмички, већ и политички“, рекао је он.

Теута Вудо, из Социјалистичке партије Албаније, казала је да њена држава пролази кроз болан период кад су пронашли 50. потврђену жртву након разорног земљотреса.

„Задовољство ми је што могу да се захвалим како вама, тако и Влади, на спремности да олакша тежак период и бол“, рекао је Вудо.

Поздравила је напоред црногорске владе да се побољша положај албанске мањине у нашој земљи и рекла да свака од наших држава напредује према ЕУ зависно од својих капацитета.

ДПС је саопштио раније да је данашњи конгрес највећи у историји те партије. На Осмом конгресу ДПС-а било је 3.000 учесника и домаћих и иностраних гостију.

Подсјећамо, Ђукановић, који је и предсједник Црне Горе, једини је кандидат за функцију шефа странке, а кандидат за његовог замјеника је Душко Марковић, који је премијер од избора 2016. године.

Главни одбор ДПС је утврдио листу кандидата за страначке функције, на којој је више од половине нових лица – привредника, љекара, спортиста, студената.

На листи нема бивших градоначелника Подгорице Словољуба Стијеповића и Миомира Мугоше, ни бившег министра спољњих послова Милана Роћена. Они су главни актери неких од афера, а нема ни бившег предсједника Црне Горе Филипа Вујановића, ни гувернера Централне банке Црне Горе Радоја Жугића.

ДПС је на власти у Црној Гори од увођења вишепартијског система или преименовања Савеза комуниста 1990. године, а Мило Ђукановић шеф партије већ 21 годину, од 1998. године и расцепа у владајућој странци, када је њен дотадашњи предсједник Момир Булатовић (1956-2019.) формирао Социјалистичку народну партију.

Подгорица: Почео конгрес ДПС, Мило Ђукановић једини кандидат за председника

У Подгорици је почео Осми конгрес Демократске партије социјалиста (ДПС), на којем ће бити изабран председник партије и његов заменик.

Након интонирања државне химне присутнима се обратио председник ДПС и једини кандидат за реизбор на ту функцију, Мило Ђукановић, а премијер Црне Горе и заменик председника странке Душко Марковић захвалио је на честиткама које су партији стигле од политичара из многих земаља широм света, међу којима је и председник Србије Александар Вучић.

На Конгресу је приказан филм о „изборним победама ДПС-а и успесима на европском путу“, преносе Вијести.

Као гости Конгресу поред осталих присуствују премијер Северне Македоније Зоран Заев, председник Српског покрета обнове Вук Драшковић, лидер Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак и председник СДП Расим Лјајић.