Прочитај ми чланак

Мило одбио Лекића за мандатара, тражи ванредне изборе

0

Председник Црне Горе Мило Ђукановић упутио је председници Скупштине Данијели Ђуровић предлог за скраћење мандата 27. сазива Скупштине Црне Горе.

У образложењу, Ђукановић је навео да након обављених консултација о мандатару за састав владе није „стекао утисак да постоји јасна већина која би била у стању да формира Владу која би понудила решења веома тешких проблема на финансијском, економском, правном, институционалном и политичком плану“.

„Посебно на безбедносном, имајући у виду актуелну кризу у Европи изазвану агресијом Русије на Украјину, која има несумњиве импликације на безбедност Западног Балкана“, навео је Ђукановић.

Он је обавестио Ђуровић да је обавио консултације са представницима Демократске партије социјалиста (ДПС), Социјалдемократске партије (СДП),Социјалдемократа Црне Горе (СД), Бошњачке странке (БС), Албанске алтернативе (АА), Форце, Демократске уније Албанаца (ДУА),Демократске партије (ДП) и Либералне партије (ЛП).

Позиву се, како је навео нису одазвали представници Демократског фронта (ДФ), Демократске Црне Горе (ДЕМ), Социјалистичке народне партије (СНП) и Грађанског покрета УРА.

„Предлог да се мандат за састав Владе повери господину Миодрагу Лекићу, који ми је јуче у име партија које су освојиле већину мандата на изборима 2020. године упутио господин Андрија Мандић нисам могао да прихватим, јер сматрам да се за то нису стекли сви неопходни услови. Јавност је од стране појединих представника партија који су учествовали у конституисању тог предлога обавештена да је он добио само вербалну подршку, и да потписе подршке нису дали посланици УРА, СНП и ЦИВИС. Подсећам да су приликом одређивања мандатара за састав 42. Владе (Здравко Кривокапић) представници три победничке коалиције („За будућност Црне Горе, „Мир је наша нација“ и „Црно на бијело“) учествовали у консултативном процесу и приложили потписе подршке већине од 41 посланика. Такође, приликом одређивања мандатара за састав 43. Владе (Дритан Абазовић) политички лидери већине од 46 посланика су учествовали на консултацијама код Председника државе и недвосмислено најавили подршку избору Владе, што је до у нијансу потврђено на седници Парламента. Једино овог пута лидери коалиције који тврде да имају већину нису се одазвали на консултације. Нису приложили ни потписе већине посланика, а позивају се на претходно искуство које је сасвим другачије“, навео је Ђукановић.

Додаје да није стекао утисак да постоји јасна већина која би била у стању да формира Владу која би понудила решења веома тешких проблема на финансијском, економском, правном, институционалном и политичком плану.

Ђукановић је образложио и да сагласно уставним овлашћењима, подноси Предлог за скраћење мандата 27. сазива Скупштине Црне Горе.

„Сматрам да је то најоптималније решење у датој политичкој ситуацији, и да је у најбољем интересу свих грађана Црне Горе, јер се тиме отвара могућност организовања пријевремених парламентарних избора у што краћем року, што ће омогућити избор Владе која ће деловати у пуном капацитету. Регионални и глобални контекст, као и политичко-безбедносни изазови, економски и финансијски проблеми са којима је суочена Црна Гора, посебно у енергетском сектору, здравству и другим областима, захтевају компетентну, одговорну и ефикасну Владу која ће даноноћно бити посвећена њиховом решавању“.