Прочитај ми чланак

МИЛО ГУБИ ИЗБОРЕ! Последња истраживања: ДПС са све мањинама има тек 45%

0

Црногорском председнику Милу Ђукановићу прети готово сигуран пораз на предстојећим парламентарним изборима, показују последња истраживања јавног мнења.

Подгоричка агенција „Интелиџент комјуникејшен“ спровела је истраживање у јануару по којем Ђукановић и његов ДПС са све албанским и бошњачким странкама имају 45,8 одсто подршке гласача, док опозиција може да рачуна на 53 одсто гласова. Имајући у виду да је и након овог истраживања, током фебруара, наставио да расте број учесника на протестним литијама, црногорски председник се тренутно налази у никад тежој позицији, а подршка му је вероватно већ пала на око 40 одсто.

Подршка опозицији

Извршни директор „Интелиџента“ Бошко Ковачевић каже да је истраживање спроведено на узорку од 1.022 грађана из 11 црногорских градова.

– Када су политичке партије у питању, евидентан је пад подршке владајућој ДПС, а разлоге свакако треба тражити у бројним аферама које су отворили домаћи и страни медији, али и контроверзни бизнисмен Душко Кнежевић. Међутим, доминантан разлог свакако јесте усвајање спорног закона на којем су странке владајуће већине предвођене ДПС инсистирале, упркос великом противљењу стручне јавности – рекао је Ковачевић.

Коментаришући резултате истраживања, посланик ДФ Милан Кнежевић каже да га не би изненадило да режим ускоро најави и НЛО инвазију само да би забранили окупљања народа и одложили свој политички крај.

– И након завршених парламентарних избора у октобру 2016, опозиција је имала 39, а ДПС 35 посланика, а за већину у Скупштини неопходан је 41 посланик. Зато је и монтиран онај државни удар како би странке националних мањина под великим притиском формирале парламентарну већину и владу Душка Марковића. Ово истраживање није укључило све аспекте друштвених дешавања и подршка опозицији је, нема никакве сумње, знатно већа у односу на ДПС. Зато и треба очекивати да ће Ђукановић на сваки начин, у режији тајне полиције, безбедносних структура и криминалног миљеа, ускоро покушати да инсценира инциденте на литијама како би увео ванредно стање и забранио окупљања народа – упозорава Кнежевић.

Марко Ковачевић, портпарол НСД, истиче да било које истраживање рађено у ова два месеца мора да покаже радикалан пад подршке Ђукановићевом режиму.

– Овако незнатан пад Ђукановића у истраживањима значи да је у стварности тај пад и много већи и да се ДПС налази у највећим проблемима у овом веку. Раст подршке опозиционим странкама јесте логичан и он је много израженији него што то показују сва истраживања – подвлачи Ковачевић.

Слабост режима

Главни и одговорни уредник портала „Борба“ Дражен Живковић оцењује да је свима јасно да ДПС из дана у дан има све мању подршку у јавности, а спорни закон је дефинитивно томе највише допринео.

– Народно сабрање и литије показали су сву слабост режима. Зато и не чуди да је ДПС сада у мањини. Готово је извесно да ће покушати да одуговлаче расписивање избора, али крајњи рок је јесен ове године и то никако неће моћи да избегну… – каже Живковић.

Амфилохије: Црна Гора напокон да буде демократска земља!

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије поручује да је време да Црна Гора буде демократска земља, а не „демонократска“.

– Разговарам ја и са Европом и са Америком и сви се они чуде и траже да се питање „закона о слободи вероисповести“ решава дијалогом. Чудим се и ја што влада још није сазвала експертске комисије и тимове, како би се наставио дијалог око спорног закона, што је договорено на мом састанку са премијером Марковићем. Њихови представници изјављују да неће повући закон. Али крајње је време да се насиље прекине и да будемо демократска, а не демонократска земља – рекао је Амфилохије.