Прочитај ми чланак

Мило Ђукановић доставио Скупштини допуњени предлог за скраћење мандата парламента

0

Председник Црне Горе Мило Ђукановић доставио је Скупштини допуњени предлог одлуке за скраћење мандата Скупштини, након што му га је председница парламента Данијела Ђуровић вратила на дораду.

Ђуровић је јуче обавестила Ђукановића да његов ранији захтев за сазивање ванредне седнице Скупштине, на којој би се 30. септембра разматрао предлог за скраћење мандата Скупштини Црне Горе 27. сазива, није уредан и не испуњава услове прописане Уставом и Пословником Скупштине Црне Горе.

Претходно је Колегијум председнице Скупштине одлучио да она врати Ђукановићу предлог, јер није доставио предлог одлуке о којој треба да се гласа.

Ђукановић је у првом предлогу за скраћење мандата Скупштини најпре објаснио разлоге због чега неће дати мандат Миодрагу Лекићу за премијера, а затим је предложио скраћење мандата Скупштини, чиме се стварају услови за превремене парламентарне изборе.

У допуњеном Предлогу за скраћење мандата Скупштини, којег је Ђукановић јуче доставио, а на сајту Парламента је објављен данас, председник тражи ванредну седницу 30. септембра, што је био његов ранији предлог.

У образложењу, Ђукановић је навео да након обављених консултација о мандатару за састав владе није „стекао утисак да постоји јасна већина која би била у стању да формира Владу која би понудила решења веома тешких проблема на финансијском, економском, правном, институционалном и политичком плану“, а посебно на безбедносном.

Он је обавестио Ђуровићеву да је обавио консултације са представницима Демократске партије социјалиста (ДПС), Социјалдемократске партије (СДП),Социјалдемократа Црне Горе (СД), Бошњачке странке (БС), Албанске алтернативе (АА), Форце, Демократске уније Албанаца (ДУА), Демократске партије (ДП) и Либералне партије (ЛП).

Позиву се, како је навео нису одазвали представници Демократског фронта (ДФ), Демократске Црне Горе, Социјалистичке народне партије (СНП) и Грађанског покрета УРА, преносе Вијести.