Прочитај ми чланак

МИЛО Ђукановић 1997. држао камен темељац за храм на Цетињу (ФОТО)

0

Ради се о Саборном храму на Цетињу, чију је изградњу започео краљ Никола 1910. године, приликом проглашења Црне Горе за Краљевину

Председник Црне Горе и Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић јуче је гостујући на FACE TV упитан може ли се десити да на Цетињу, митрополит црногорско-приморски Амфилохије и Српска православна црква (СПЦ), направе храм, рекао да се то не може догодити.

„То се не може догодити. То може бити његова намјера која се на Цетињу не може догодити. Наравно, ако крене, и постави камен, биће му тај камен срушен, и он то зна и зато неће кренути. Наравно, то он најављује откако је дошао 89-е године да ће да сруши Маузолеј, а да постави и врати горе цркву Карађорђевића. Наравно, нема шансе за то. Нема никакве шансе. Наравно, зауставиће га они који треба да га зауставе и који су му то већ казали. То су му казали грађани Цетиња, да вјероватно преко њих живих то не може да уради. То је прича која се ту завршава“, рекао је Ђукановић.

Ђукановић је 1997. током посјете Митрополији црногорско-приморској (МЦП) у својим рукама држао камен темељац за изградњу храма на Цетињу.

Ради се о Саборном храму на Цетињу, чију је изградњу започео краљ Никола 1910. године, приликом проглашења Црне Горе за Краљевину.

Митрополит црногорско приморски Амфилохије казао је 11. јула да је сљедеће године предвиђена изградња саборног храма Свете Тројице на Цетињу, те да се нада да ће у њему бити похрањене три реликвије, од којих је једна икона Богородице Филермосе, која се налази у Народном музеју Црне Горе.

„Храм Свете Тројице је започет да се гради приликом крунисања краља Николе 1910. године и камен темељац се чува код мене у кабинету на Цетињу. На том камену темељцу пише: Овај храм се подиже у вријеме краља Николе, подиже га цар Николај Други, августа 1910, године. Ја се у Бога надам да ћемо идуће године почети да градимо храм, да ћемо положити тај камен темељац у славу Божију – Свете Тројице, и у част Царских страстотерпаца Романових, који су такође мученички, као и Св. Јован Крститељ, пострадали 1918. године“, рекао је Амфилохије 11. септембра приликом службе у цркви посвећеној Светом Јовану Крститељу код Никшића.