Прочитај ми чланак

Миливојевић: Вучић се бави свим и свачим, осим оним што му је надлежност

0

"Александар Вучић је победио на изборима и ја желим да обавља дужност по Уставу. Он има осам уставних надлежности. Треба да дели ордење и унапређује официре. Све остало чиме се он бави, министар полиције, судија, тужилац, адвокат, то је све вануставно. Ми да имамо Уставни суд, он би реаговао одавно. У време док је био премијер ја сам га звао канцеларом, јер је узуирпирао оно што има канцелар у немачком уставном систему. Сад га зовем врховником, јер се бави свим и свачим, осим ониме што му је надлежност", сматра Цвијетин Миливојевић.

Миливојевић сматра да је излазак на изборе по садашњим условима сулуд јер опозиција нема шансу да победи.

„Да пређу цензус имају шансу неке странке те хиперкоснтруктивне опозиције. Ја мислим да су за опозиционаре који сматрају да треба да буду власт избори бесмислени, под оваквим условима Вучић ће да победи без проблема. Али, ви не можете водити нихилистичку политику и говорити да ништа не ваља што долази од власти. Како је опозиција победила 2000? Придобила је део гласача Милошевића и део политичких групација које су му биле блиске. Не можете победити тако што ћете задржати своје бирачко тело већ морате да узмете од Вучића и његове бираче“, каже он.

Додаје и да је Вучић победио на изборима за председника, али да дужност треба да обавља према Уставу Србије.

„Ми немамо Уставни суд. У Аустрији кад падне влада, прелазну формира председник Уставног суда. Код нас се не баве својом функцијом. Не баве се Косовом и бриселским споразумима, пензијама. Они или не доносе одлуке или доносе одлуке које им наложе органи власти. Мени није битно да ли је Вучић или неки други, он мора да буде доведен у оно што је систем. Не може председница Владе кад је питању шта је политика за Кособво да каже не знам, председник најбоље зна шта је политика за Косово“.

Српска напредна странка ће од јуна 2020. године имати потпуно ново руководство, најавио је недавно председник СНС Александар Вучић. Он је изјавио и да се неће кандидовати за председника странке.

„Он годинама одлази с власти, нема странке ако Вучић оде, једино ако жели да казни странку. Ако жели да странка остане на власти не може да оде. Није он без разлога отео ту странку од Николића. Схвато је да је власт у странци“.

Годину на измаку обележиле су и афере попут Крушика, Јовањице. Миливојевић каже да су то могли да виде гледаоци Н1 док већи део Србије о томе није информисан.

„Они знају да тамо нека опозиција жели да сруши наменску индустрију Србије. За мене је утисак године чињеница да смо ми у Србији добили фашизам да је опозиција фашистичка. Ми то нисмо имали 23 године, имали смо протесте због крађе избора 1996, и онда је један социјалиста рекао да на улици нису студенти већ 50 хиљада фашиста који као Хитлер желе да дођу на власт. Ми ту реторику нисмо имали до ове године, опозиција је прозвана фашистичком. Ако ви немате могућност да поруку пренесете грађанима преко медија који су доступни свима, морате на неки други начин резоновати. До дан данас афера пребијања Борка Стефановића није завршена. Вучић је на једном округлом столу охрабрио узбуњиваче, онда неко ко се осмелио није проглашен узбунивачем, већ шпијуном и неким ко жели да хиљаде људи остави без посла“.

Миливојевић је поручио да га чуди опозиција која тражи длаку у јајету у неким потезима власти.

„Они кад критикују Београд на води и формирање те фирме, па начин на који је рушено у Савамали, и онда опозиција оде у другу крајност и каже треба то срушити – ту они дају аутоголове. А онде где могу да поентирају попут Крушика и Јовањице они не умеју да поентирају и пренесу поенту грађанима. Уместо да процесуирају те афере они отварају нове приче. И ствари се решавају по шаблону, ви имате нову аферу и одмах контраспин, отвори се Крушик одмах се узврати Бастаћем. И унутар опозиције постоји ривалитет, неко жели да буде видљивији. Ако се неко појави из неке странке који је отворио аферу, онда неко из друге странке такође то жели. И они се боре за своје позиције. Имате ривалитет унутар СЗС, ривалитет измешу СЗС и странака које преговарају о изборним условима. Ухватили сте се Малог и његовог доктората, али не можете му минимизирати његово знање и да је био један од бољих студената. А имате 28.000 студената једног Универзитета чије се знање и кредибилитет може довести у питање, зашто се не отвара та прича, јер је добар део опозиције завршио те факултете. То није принципијелно. Отварате причу о Малом а не о неком другом, имате неколико људи из владајуће коалције који нису звршили ни средњу школу“.