Прочитај ми чланак

Миливојевић: Власт која се ствара на нерегуларним изборима није дугорочна

0

"Ко ће у Владу не знају ни најближи сарадници Александра Вучића, то је ствар његове добре воље. Сви хоће у власт, али та власт која се ствара на онсову резултата који су последциа нерегуларних избора не може бити дугорочна", сматра политички аналитичар Цвијетин Миливојевић.

Председник Србије Александар Вучић састао се са представницима изборне листе „Албанска демократска алтернатива – Уједињена долина“, на почетку консултација о формирању нове Владе Србије. Међутим, како сматра Миливојевић, консултације о формирању нове Владе су потпуно периферна тема у свести грађана.

PRINTSCREEN

„Кључна тема је да власт – председник, бивша председница Владе и Кризни штаб дижу нову оптималну дозу страха, да је ситуација у којој се ствари не држе под контролом. Имаи смо у првој фази релативно успешно хендлање ситуације, повремено фингирате повишен страх да би грађани схватили да су ствари које доносите за њихово добро. Почетком маја смо имали вештачко дизање релаксације, да је нормално да се организују утакмице, страначки скупови, а онда кад су избори прошли почели сте поново да плашите грађане и да им дајете фаталиситчку дијагнозу, да нема лека, да не знамо када ће стати овај ниво заражавања. Један човек се на изборима играо, сам се такмичио, конртолисао и победио, једино им није успело да изброје преко 50 одсто, све је то вашарска машкарада. Одлуку о томе како ће изгледати Влада не доноси СНС већ Вучић“, сматра Миливојевић.

Он каже да је питање да ли ће бити конституисана Скупштина, а камоли Влада.

„Имаћемо покушај да се помире жеље различитих центара моћи из света. Нисам сигуран да ће бити конституисана Скупштина, имате толико аргумената који говоре у прилог нелегитимнопсти избора, али и нелегалног изборног процеса. Избори су одржани након што је истекао мандат актуелном сазиву, имамо уставни вакуум. Вануставно стање које бахатошћу власти није покушано да се правно премости. То говори какав је однос власти према грађанима – шта нас брига шта пише у Уставу“, рекао је политички аналитичар.

Миливојевић подсећа да је председник Србије јавно обећао да ће се повући с места председника странке.

„Ако се заиста повуче, што му је и уставна обавеза, онда бисмо имали нову ситуацију да се председник појављује као неко ко је председник свих грађана. Једино његов мандат није споран, ми немамо председника Скупштине који би по Уставу требало да мења председника, као онда кад је био у Паризу. Немамо ни председника Владе, Брнабић се лажно представља и требало би да реагују институције“, сматра Миливојевић.

Коментаришући односе СНС-а и социјалиста, Миливојевић каже да није сигуран да ли је ово што се дешава озбиљно заоштравање или представа.

„Ако је представа, онда нисам сигуран да је мудра одлуика СПС да учествује, то је спуштање цене уласка СПС у власт, СПС не би добио оно што је имао до сада. Једно сигурно место за Дачића, то је захтев Москве и још неко утешно место. То значи срозавање онога што је СПС. Друго је да се ту ради о договору два лидера да се изфингира да парламент има опозицију, јер сви посланици су посланици власти или они који желе да уђу у власт. Ако је то мисија СПС, да жели да буде опозиција, то је покушај варања грађана али и Европе“, каже Цвијетин Миливојевић.

Говорећи о протестима који се неколико дана одржавају у Београду, Миливојевић је рекао да на улици свако има мотиве који га терају да реагује.

„Имали смо неку врсту такмичења испред Скупштине. Четири, пет политичких опција се борило за заузимање положаја и пласирање идеја. Сви они који су на улици, а нису провокатори, се слажу у једном да избори нису били легитимни и легални, да не призању резултате и да је њихово право да конституишу неку скупштину. Може се десити да 5. августа имамо око Скупштине или свуда по Србији формирање различитих скупштина“, каже он.

Сматра да је грешка свих странака опозиције јер протестују против празне зграде, јер, каже, Србија нема парламент.

„Већи је проблем Уставни суд и тамо има живих људи који се не баве својим послом. Та оштрица протеста да се преусмери на друге институције које су много кривље. Вучић се понаша као реченица краља Александра, који је рекао „укидам устав и све посреднике између вас и мене“. Вучић је укинуо све што се може звати институцијом, он треба да обезбеди да се изборна воља грађана поново провери на изборима“, навео је Миливојевић.