Прочитај ми чланак

Миливојевић: Са два грама мозга се види ко из опозиције ради за Вучића (ВИДЕО)

0

Политички аналитичар Цвијетин Миливојевић изјавио је да једино ново што је у синоћњем обраћању на РТС-у изговорио председник Србије Александар Вучић јесте да је председник потврдио да он доноси одлуку о свему. Сазнали смо, додаје Миливојевић, после три године, и да Вучић добро познаје неког Милана Радоичића. "То је нова ствар", каже...

Питање је, каже Миливојевић за Н1, где су у недељу били председница владе, министар унутрашњих послова и шеф канцеларије за КиМ. За председника се, додаје, знало да враћао из Њујорка и да заиста није био ту када се дешавала криза на Косову.

„За мене је ово питање свих питања, питање које кључни актери политике и не постављају. То је питање јесмо ли демократска држава, постоји ли Влада и парламент“, рекао је Миливојевић.

Он је истакао да је ново за њега да Вучић признаје да о Косову одлучује о свему у важној емисији на јавном сервису, будући да је више пута рекао – „Штагод да одлучим ја ћу бити крив“.

„Једино ново што је саопштио је да је признао да он доноси све те одлуке“, додаје.

Саговорник Н1 указује и на битну чињеницу која се заборавља:

„До 2013. године на Косову је постојала такорећи легална цивилна заштита, на северу Косова поготово, постојале су правосудне институције Републике Србије, Телеком, Електорприведа су били у надлежности Србије, а господин Вучић изручио је то тзв. Републици Косово, не Тадић, не Коштуница, не Милошевић, не Ђинђић…“.

Додаје и да му је жао што Вучић не може да утеши грађане на северу Косова, да им обећа мир, да ће остати тамо.

„Срби тамо кажу да се једнако плаше Куртијевих специјалаца, као и неких представника Срба који диригују на Косову. Тамо постоји само једна политичка опција и то је огранак СНС. Ако нисте за Српску листу, прокужени сте као непријатељ Срба“, наводи саговорник Н1 и додаје:

„Тужно је, тужно да синоћ нисмо добили никакав план, била је то апсолутна импровизација. Вучић нема одговор ни на шта. Вади се из кризног менаџмента на тај начин што се слика са руским амбасадором, а онд – трк на поклоњење амбасадорима Квинте, јер од њих зависи, а са Русима се слика због оног што следи 17. децембра, ако буде“.

Како председник републике може да доноси одлуке о изборима?

Миливојевић каже и да је чуо да је осим кључне теме – кризне ситуације на Косову, Вучић помињао и изборе. И ту се поставља питање надлежности…

„Како председник републике може да доноси одлуке о изборима? Како може да одлучује када ће бити избори у Београду и Нишу, па истовремено у Војводини, па истовремено ванредни парламентарни, па на крају крајева, можда и још неки“, пита аналитичар.

Наводећи да не зна тачно ко на РТС-у поставља питања „колективни мозак“, „вештачка интелигенција“ или „помоћ са стране из кабинета председника“, Миливојевић оцењује да се РТС „понаша као слугерањска екипа људи којима је битно да сачувају фотеље – и уредничке и новинарске“.

Миливојевић каже и да најавом избора Вучић злоупотребљава позицију неког ко је члан СНС-а.

„Која то земља у ЕУ истог дана одржава локалне изборе где се одлучује хоће ли бити канализације заједно са изборима на којим се расправља о високој политици“, пита аналитичар.

Он каже и да „део опозиције који је Вучићу писао није знао да напише захтев“ и да у захтеву пише да Вучић распише изборе до краја године. „Нема шта да се ваде, дали су му шлагворт да их зеза“.

„Део опозиције и то део који је обећао Србији ванредне београдске изборе у року од шест месеци, говорим о Ђиласу, потписује некакав план да се одрже истог дана ванредни београдски и ванредни парламентарни избори. Онај ко иоле има грам мозга у глави би рекао да ту нешто није нормално, да тај део опозиције очигледно ради за Вучића и његову странку“, додаје Миливојевић.