Прочитај ми чланак

Миливојевић: Опозиција да изађе на председничке изборе с два кандидата

0

Политиколог Цвијетин Миливојевић изјавио је данас да би опозиција на председничке изборе требало да изађе с два кандидата, с једним националне и другим грађанске опције.

Миливојевић је агенцији Бета казао да опозиција за први круг не би требало да инсистира на само једном кандидату, већ да би и с два кандидата обезбедила улазак у други круг избора.

„Битно је да сва опозиција направи чврст договор да у другом кругу гласа против Александра Вучића, односно за оног опозиционог кандидата који освоји највише гласова у првом кругу. Опозиција би требало да примени рецепт с црногорских избора и да не иде на ‘силу’ са заједничким кандидатом, него да препозна ко су најбољи кандидати грађанске и националне опозиције“, објаснио је политиколог.

Истакао је да међу бирачима Српске напредне странке (СНС) постоји добар део гласача „који нису њихова банка сигурних гласова“.

„Опозициони кандидат би морао да заступа све оно што бирачи Александра Вучића перципирају као Вучићеву предност, док у свему осталом треба да буде антипод актуелном председнику“, рекао је Миливојевић.

По његовим речима, да би опозициони кандидат ушао у други круг и на крају победио у изборној трци, мора да придобије део бирача који су до сада гласали за Вучића.

„Војислав Коштуница је 2000. године победио на изборима тако што је узео део гласова бирача Слободана Милошевића. Бирачи су тада схватили да је Коштуница исто добар Србин као што је и Милошевић, али да за разлику од Милошевића никада није био на власти и да је поштен. Такође, важна порука је била и да Коштуница не би издао Србију и Косово и Метохију“, подсетио је Миливојевић.

У том наративу, додао је, много сличности постоји и данас.

„Вучић је код својих бирача препознат као добар Србин и европејац. Питање је да ли опозиција данас може да пронађе кандидата који у бирачком телу СНС-а може да буде прихваћен као поузданији Србин од Александра Вучића. Дакле, опозицији је потребан кандидат који ће казати да никада неће признати независност Косова и да ће одустати од примене оних делова Бриселског споразума који се косе са суверенитетом Србије у покрајини“, нагласио је Миливојевић.

Рекао је да за Александра Вучића стоји девет година пропаганде и да су он и његова странка продукт „пропагандног сврдла које удара у здрав мозак бирача“.

„Вучић пре подне може да слаже да је највећи стабилократа на Балкану, а после подне да каже да се залаже за велику Србију. Такву особу је у опозицији немогуће наћи и зато опозиција треба да иде с два председничка кандидата. Грађаниста треба пођеднако да се залаже за Европску унију и јединствену Србију, а кандидат националне опозиције пре свега да истиче да Србија никада неће признати независност Косова“, казао је Цвијетин Миливојевић.