Прочитај ми чланак

Миливојевић: Ко је Сарацину дао мандат да натера Србију да призна Косово?

0

Политички аналитичар Цвијетин Миливојевић питао је ко даје мандат специјалном изасланику Немачке за Западни Балкан Мануелу Сарацину да "натера" Србију да призна Косово и Метохију, када ни Европска Унија нема заједнички став о томе.

„Пет земаља ЕУ не признаје Косово, па ко онда даје мандат неком Сарацину или Лајчаку да натера представнике Србије да признају Косово. То што се неко представља да је то став ЕУ, то је нешто друго. Све одлуке тог типа у ЕУ се доносе саглашношћу свих чланица“, казао је Миливојевић.


Како је раније објављено, Сарацин је рекао да је став Берлина да Србија не може да постане чланица Европске уније без признања Косова.

Он сматра да ЕУ десет година покушава да посредује у преговорима Београда и Приштине и то неуспешно, дакле, према његовим речима, мандат се враћа Савету безбедности.

„У међувремену се, самоиницијативно, као нека врста ‘надпосредника’, убацује неки Вашингтон, Гренел, Ескобар, Шоле, који су као неки супервизори тог неуспешног процеса, али по ком основу, зато што су Сједињене Америчке Државе члан Савета безбедности с правом вета, па јесу, али још четири чланице има то право“, објаснио је он.

Миливојевић је нагласио да све мора да се врати у Савет безбедности УН, јер није ЕУ добила мандат да реши косовско питање, већ да посредује о преговорима односно, да буде неутралан посредник.

Рекао је да Сарацинова изјава „није ништа ново“ и да Србија може да настави преговоре, јер чак и када би признала Косово, не би убрзала свој пријем у ЕУ.

„Та прича која се сада пласира и која је добила на интензитету вероватно зато што део западног дела међународне заједнице жели да искористи оно што се дешава у украјинско-руском сукобу као повод да убрза притисак на Србију, то је други део приче, на Србији је да не одговори компромисом на то“, казао је Миливојевић.

Нико нема право да призна одустајање од дела територије, нагласио је политиколог, то се некад звало велеиздаја и ниједна власт то неће урадити.